Social

Prichindeii nu mai au loc in crese

Camelia Stănilă
15 iun 2006 2629 vizualizări
Circa 250 de copii nu mai au loc in cadrul gradinitelor cu program prelungit din Focsani. Gradinitele din centru, dar si din Sud sint cele mai solicitate.

Gradinitele cu program prelungit din Focsani aproape ca nu mai fac fata cererilor de inscriere. Majoritatea unitatilor deja nu mai au locuri disponibile la grupele mici, astfel ca circa 250 de copii risca sa ramina pe dinafara. In Focsani exista doar 11 gradinite cu program prelungit si, potrivit normelor, grupele trebuie sa aiba circa 20 de copii. Multe din unitati au inscris insa si peste acest numar. Cu toate acestea multe din cererile venite din partea parintilor nu au putut fi onorate. Cele mai solicitate sint gradinitele din Centru, dar si cele din Sud si de la Gara. In unele cazuri s-au facut si liste de asteptare. Singura solutie este insa gasirea unor noi spatii sau extinderea celor existente, pentru suplimentarea grupelor de copii. Inspectoratul Scolar a identificat deja citeva spatii nefolosite, pentru a amenaja noi grupe de gradinita pina la toamna.


Gradinitele cu program prelungit din Focsani au devenit neincapatoare in acest an. Locurile pentru grupele mici aproape ca nu mai exista. Astfel, educatoarele s-au vazut in postura de a-i refuza pe parinti, de vreme ce numarul de locuri in crese este conditionat de numarul de paturi. "Parintii muncesc si cind pleaca la serviciu vor sa stie ca isi au copiii asigurati. Si virsta inscrierii la grupa mica a scazut mult, fiind intre 2 ani si 9 luni si 3 ani jumatate. Copiii sint mult mai precoci acum, au capatat deprinderi, au vocabularul format si parintii simt nevoia sa-i inscrie intr-un program de educatie. De aceea, la multe din gradinitele cu program prelungit nu mai exista locuri, multe din cereri raminind neonorate. Doar aici sint probleme, pentru ca numarul de locuri e conditionat de numarul de paturi. Singura solutie este gasirea unor spatii suplimentare. Disfunctii s-au creat si din cauza spatiilor revendicate", a afirmat Cristina Mazilu, inspector scolar pentru invatamint prescolar.



Liste de asteptare


In ultimii ani, parintii a devenit din ce in ce mai ocupati si au inceput sa prefere gradinitele cu program prelungit. Si pentru o taxa zilnica pentru alocatia de hrana de 35.000 lei, parintii stau linistiti ca micutii lor se afla pe miini bune. Potrivit normelor, o grupa trebuie sa aiba 18-20 de copii, insa in multe unitati din Focsani s-au facut inscrieri si peste acest numar. Cu toate acestea, circa 250 de cereri au ramas neonorate. "Noi sintem foarte solicitati. Pentru grupa mica, parintii vin si suna in disperare.

Am inscris 22 de copii la grupa mica, insa am avut 40 de cereri peste. Am mai putea sa infiintam grupe, insa totul depinde de ce solutie vor gasi autoritatile", ne-a spus Valerica Popa, directoarea Gradinitei nr. 7, de la Autogara, una din cele mai solicitate unitati din Focsani. La Gradinita 18, spre exemplu, s-au facut si liste de asteptare. "Nu mai avem locuri, am refuzat circa 18 persoane pina acum. Avem doua grupe mici de la toamna. Eu am preluat directiunea cu inscrierile gata facute, tot ce am putut face a fost sa deschid o lista de asteptare. Deja, cu acceptul educatoarelor, s-au facut inscrieri peste maximul de copii. Nici pentru noi nu este usor sa lucram cu o norma si jumatate. Singura solutie ar fi construirea

unui local nou", a declarat si Laura Marginean, directoarea Gradinitei nr. 18. Gradinita nr. 16, din Bahne, pare a fi printre singurele care mai au locuri neocupate, aceasta pentru ca inscrierile abia au inceput. "La noi inscrierile au inceput dupa 1 iunie. Deocamdata nu am refuzat pe nimeni. Primim copii de orice virsta, pentru a nu avea surprize in toamna ca vin parintii din Italia sa-i ia", a precizat Lenuta Cosma, directoarea Gradinitei nr. 16.


"Toti copiii vor fi primiti la gradinita"


Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, spune ca in acest an nu exista fonduri pentru noi investitii, de aceea copiii vor trebui primiti in spatiile existente la ora actuala. Inspectorul scolar general Danut Popoiu a asigurat insa ca nici un copil nu va ramine pe dinafara. In ultimele doua zile, oficialii ISJ au identificat citeva spatii care ar putea fi amenajate pina la toamna. "Se pare casolutia este tot la noi. Am inventariat toate spatiile existente in gradinite si am descoperit citeva nefolosite, pe care le vom

amenaja pina la toamna. La gradinita nr. 13, de exemplu, am gasit spatii nefolosite, la fel la gradinita de vis-a-vis de Comisariat, unde func ioneaza 2 grupe in 4 apartamente. Acestea sint suficiente

pentru ca toate cele 250 de solicitari pe care le-am gasit neonorate sa poata fi rezolvate. Toti copiii vor fi primiti la gradinita", a asigurat seful Inspectoratului Scolar. Danut Popoiu a mai precizat ca banii

pentru amenajarea acestor spatii vor fi luati din fondurile venite la ISJ pentru dotarea cu mobilier a gradinitelor din mediul rural.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.