Social

Tratamente pe credit: doar 30% din asiguraţi cotizează la Sănătate

Raluca Manolache
20 mai 2012 811 vizualizări
Cu toate că în judeţ figurează ca asigurate aproape 298.000 de persoane, la FNUASS cotizează doar 92.000 de persoane

Se încasează mai puţin decat se cheltuieşte la sănătate. Aceasta şi pentru că numărul contribuabilor activi la fondul unic al asigurărilor de sănătate este cu mult mai mic faţă de numărul asiguraţilor. Conform informaţiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea deşi în judeţ figurează ca asigurate aproape 298.000 de persoane, la FNUASS cotizează doar 92.000 de persoane. Astfel, doar 30% dintre asiguraţi cotizează pentru a beneficia de servicii gratuite în caz de nevoie. În aceste condiţii, şi sumele încasate sunt însuficiente în comparaţie cu suma cheltuită cu tratamentele bolnavilor din judeţ. În primele patru luni din acest an s-a încasat la sănătate suma de aproape 38 milioane de lei, iar plăţile făcute de “banca sanitară” au fost de peste 62 milioane de lei. “La nivelul judeţului Vrancea cheltuielile pentru sănătate sunt mai mari decat contribuţiile şi prin urmare depindem de alocările de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi de la bugetul de stat. Este de dorit să avem mai multe locuri de muncă, investiţii, astfel încat şi încasările să fie mai mari la bugetul sănătăţii”, a fost de părere Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Conform legislaţiei în vigoare, bugetul „băncii sanitare” reprezintă 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice la FNUASS din judeţ. De asemenea, diferenţa, reprezentand 40% din contribuţiile la FNUASS este virată în contul CNAS. Din această pondere, maximum 3% se folosesc la cheltuielile caselor de  sănătate. Ponderea de 37% din contribuţie intră într-un fond de redistribuire, a cărui utilizare se determină prin criterii elaborate printr-un ordin comun al MS şi CNAS. (Raluca MANOLACHE)

Situaţia încasărilor şi plăţilor pe primele patru luni:
ianuarie –încasări 11 milioane de lei- plăţi de 15 milioane de lei
februarie - încasări 8,5 milioane de lei, plăţi de 14,9 milioane de lei
martie –încasări 9,1 milioane de lei, plăţi de 16,4 milioane de lei
aprilie –încasări 8,9 milioane de lei, plăţi de 15,7 milioane de lei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.