Social

Aglomeraţie la UPU! Un singur medic consultă anual aproape opt mii de pacienţi

Raluca Manolache
30 apr 2012 1880 vizualizări
Medicii au tot mai mult de muncă pentru că unii pacienţi „uită” să mai treacă şi pe la medicul de familie u numai în 2011, în spital au fost internaţi 32.193 pacienţi în regim continuu şi 22.608 în internare de zi

Aglomeraţie şi spirite încinse. Aceasta este atmosfera aproape zilnică de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani pentru că numărul pacienţilor care apelează la serviciile medicilor este într-o continuă creştere. Majoritatea bolnavilor din judeţ apelează la serviciile celor 134 de medici din spital, situaţie în care şi numărul celor care apelează la Unitatea de Primiri Urgenţe creşte de la an la an. Conform indicatorilor de management pe 2011, un medic de la UPU a văzut în medie 7.886 de pacienţi anul trecut, aceasta în condiţiile în care în 2010 un medic de la UPU a consultat în medie 6.000 de pacienţi.  Medicii au tot mai mult de muncă pentru că unii pacienţi „uită” să mai treacă şi pe la medicul de familie pentru a fi consultaţi şi consideră că trebuie să fie văzuţi de urgenţă chiar dacă starea lor de sănătate nu le prea ridică probleme. Dr. Nicolae Moise, managerul unităţii spitaliceşti, spune că cel puţin 30% dintre persoanele care s-au prezentat la UPU au reprezentat urgenţe medicale, în restul cazurilor fiind vorba de persoane care se puteau adresa medicilor de familie sau medicilor din ambulatoriu. Acesta mai spune că numai duminică au fost înregistrate la UPU 174 de prezentări. „Este vina reformei sanitare şi a modului în care este văzută activitatea UPU. Cînd vor exista protocoale mai stricte acest lucru nu se va mai întîmpla ”, a precizat dr. Nicolae Moise. Aşa se face că, numai în 2011, în spital au fost internaţi 32.193 pacienţi în regim continuu şi 22.608 în internare de zi. Proporţia pacienţilor internaţi din totalul pacienţilor prezentaţi la camera de gardă a fost de 43,48%. În aceste condiţii, numărul mediu de bolnavi externaţi pe medic a fost de 310, în condiţiile în care în 2010 numărul mediu de bolnavi externaţi a fost de 252.

Spitalul are 1.415 angajaţi

Spitalul din Focşani a avut anul trecut 1.415 angajaţi şi 60 de posturi libere, care nu au putut fi scoase la concurs pentru că acestea sînt blocate. Unitatea are 135 de medici specialişti, 676 de personal mediu sanitar, 215 infirmiere, 126 de îngrijitoare, 103 muncitori, 59 de salariaţi care deservesc paza etc. Bugetul unităţii anul trecut a fost de 91 milioane lei, iar pentru medicamente s-a cheltuit suma de 10 milioane lei, pentru materiale sanitare s-a alocat suma de 2,4 milioane lei, iar pentru hrana bolnavilor s-a alocat suma de 1,4 milioane lei. În Spitalul Judeţean există 728 paturi pentru spitalizare continuă şi 30 de paturi pentru spitalizare de zi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.