Social

Dau sînge pentru a avea ouă înroşite pe masa de Paşte

Raluca Manolache
11 apr 2012 884 vizualizări
Donatorii de sînge îşi mai completează veniturile cu bonurile de alimente în valoare de 60 lei u în ultimele zile zeci de vrînceni au donat pentru a avea mîncare de Paşte

Mulţi vrînceni renunţă la sîngele din vene pentru a avea ce pune pe masa de Paşte. Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, numărul persoanelor care se adresează Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea pentru a dona creşte. Numărul donatorilor creşte şi din cauza bonurilor de alimente în valoare de aproape 60 de lei cu ajutorul cărora donatorii de sînge îşi mai completează veniturile. Dacă marţi au fost 33 de donatori, ieri la centru s-au prezentat 24 de persoane care au dorit prin gestul lor să fie alături de suferinzii care au nevoie de transfuzii. „Donez de 23 de ani. Dacă este nevoie de mine mă bucur că pot să ajut. Am venit şi pentru că am nevoie de bani pentru a cumpăra diferite produse pentru casă în preajma sărbătorilor”, a spus Ionica Trandafir, 46 ani, din Focşani. Şi un tînăr din localitatea Garoafa a donat ieri. „Nu este prima dată cînd vin să donez. Voi cumpăra cu bonurile primite alimente pentru casă”, ne-a spus Iulian Radu. Deşi numărul donatorilor este în creştere, cadrele medicale de la „banca de sînge” spun că în situaţia în care acoperişul nu va fi reparat nu va mai exista un centru pentru donat sînge. „A crescut numărul donatorilor pentru că se apropie sărbătorile pascale. Dacă nu ne ajută cineva să reparăm acoperişul nu va mai fi nici acest spaţiu unde să vină donatorii. Am fost inundaţi şi în momentul în care plouă mereu avem probleme. Le urăm tuturor vrîncenilor sărbători fericite”, a spus dr. Mioara Hanţă, directorul CTS Vrancea. Pentru moment criza de sînge a dispărut şi s-a reuşit să se trimită sînge pentru solicitările venite atît din judeţ, cît şi din ţară. Pentru 450 de mililitri de sînge donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. (Raluca MANOLACHE)

Cine poate să doneze sînge

Toţi cei care doresc să doneze pentru că au pe cineva drag pe patul de spital sau pentru că doresc să dea o mînă de ajutor unui om bolnav trebuie să respecte anumite condiţii. Donarea de sînge este permisă numai persoanelor sănătoase cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg şi nu au suferit de boli transmisibile în viaţă. În plus, donatorilor le este interzis să consume alcool sau să mănînce gras înainte de a se prezenta la recoltarea de sînge. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.