Social

Donatorii de sînge, restricţionaţi de virusul West Nile

Raluca Manolache
11 oct 2011 1116 vizualizări
Donatorii ar putea fi selecţionaţi în funcţie de localităţile şi ţările în care au călătorit pentru a se evita răspîndirea virusului u în Vrancea, o singură persoană a fost diagnosticată anul trecut cu acest virus

Virusul West Nile impune trierea donatorilor de sînge. Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan de măsuri pentru a evita riscul transmiterii după trasfuzii a virusului West Nile. A fost în acest sens elaborat un proiect de ordin pentru aprobarea Planului de acţiune pentru asigurarea securităţii transfuzionale  faţă de riscul de transmitere posttransfuzională a infecţiei cu VWN la om. „Virusul West Nile este un virus anvelopat, ARN, cu dimensiuni de 50 nm, care aparţine familiei Flaviviridae. În ciclul natural de transmitere a bolii sînt implicate păsările (rezervorul natural al virusului) şi ţînţarii (vectorii) care transmit infecţia prin înţepătura la om şi la animale (considerate gazde accidentale). Deşi în majoritatea cazurilor transmiterea se realizează prin înţepătura de ţînţar într-un număr foarte mic de cazuri, virusul West Nile (VWN) se poate transmite de la om la om prin sîngele transfuzat, transplant de organe, alăptare şi chiar în timpul sarcinii de la mamă la făt”, se prezintă în proiectul de ordin. În această situaţie, donatorii ar putea fi selectaţi mai riguros prin introducerea în chestionar şi interviu a unei întrebări suplimentare: "În ultimele 28 de zile aţi călătorit în următoarele localităţi…. / ţări....?", cu scopul de a identifica persoanele care au tranzitat zone afectate din ţară sau străinătate. Conform proiectului, potenţialii donatori care au călătorit în zonele afectate ar putea fi excluşi de la donare pentru 28 de zile. Şi în acest moment la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) donatorii sînt triaţi în funcţie de ţările în care au călătorit. “Chestionarul pe care îl completează donatorul conţine deja întrebarea «V-aţi născut, aţi trăit sau aţi călătorit în străinătate? Unde? Cînd?» După completarea chestionarului îi întrebăm pe donatori dacă au călătorit în ţările unde a apărut virusul West Nile. Nu au fost persoane refuzate din acest motiv pînă acum”, a precizat dr. Mioara Hanţă, directorul CTS. În Vrancea, o singură persoană a fost diagnosticată anul trecut cu virusul West Nile. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.