Social

Vrîncenii vor să scape de datoriile la Sănătate

Raluca Manolache
7 oct 2011 1255 vizualizări
Cei mai mulţi vor să plătească pentru a scăpa de penalităţi

Vrîncenii care figurează cu datorii la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) sînt interesaţi tot mai mult de plata restanţelor către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Şi asta pentru că speră că vor scăpa de plata penalităţilor, care în unele cazuri sînt mai mari decît contribuţia propriu-zisă la sănătate. Interesul faţă de plăţile la Sănătate a crescut odată cu modificările aduse Codului Fiscal care prevăd că datornicii pot scăpa de datorii dacă îşi achită integral restanţele pînă la finele acestui an. Cu toate acestea, oamenii au fost refuzaţi pentru că oficialii instituţiei aşteaptă unele lămuriri suplimentare. “Conform legislaţiei, persoanele care figurează cu datorii la FNUASS pot plăti contribuţia şi majorările. Dacă plătesc pînă la 31 decembrie 2011 penalităţile de întîrziere se anulează şi dacă plătesc pînă la 30 iunie 2012 penalităţile se înjumătăţesc. Sînt foarte multe persoane care au solicitat să plătească contribuţia, dar pentru moment se aşteaptă lămuriri de punere în aplicare a legislaţiei”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS. Pînă în luna iulie, în evidenţa CAS Vrancea figurau un număr de 5.964 debitori, valoarea obligaţiilor fiind în sumă de 7,6 milioane de lei. De altfel, în 2011, instituţia din sănătate a transmis celor care figurează cu datorii către FNUASS 2.665 decizii şi 1.591 titluri executorii şi somaţii. Suma încasată prin procedura de executare silită, în perioada ianuarie – iulie 2011, a fost de 222.358 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.