Social

Guvernantii vor sa taie ajutorul pentru incalzirea locuintei

Sorin Tudose
29 aug 2011 1167 vizualizări
Vicentiu Micheci, reprezentantul in teritoriu de la Prestatii Sociale, spune ca masura este buna pentru ca va viza acordarea ajutorului doar persoanelor vulnerabile

Multi dintre vrincenii care au primit in anii din urma ajutor pentru incalzirea locuintei au toate sansele sa nu mai beneficieze de acest ajutor de la stat. Sebastian Lazaroiu, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca doreste ca din aceasta toamna ajutorul pentru incalzirea locuintei sa se acorde strict persoanelor vulnerabile. Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind masurile de protectie sociala in sezonul rece (1 noiembrie -1 martie) care stabileste limitele de venit pina la care consumatorii considerati vulnerabili vor putea primi ajutorul pentru incalzire, dar si valoarea acestuia la ora actuala se afla in dezbatere publica. Printre noile prevederi aduse de proiect se numara eliminarea subventiei la gigacalorie care a fost acordata pina acum de la bugetul de stat. Teoretic incepind cu aceasta iarna doar cei care au venituri nete pe membru de familie sub 786 lei vor primi cite 2.000 de lei pe sezon. Ministrul s-a folosit si de niste statistici pentru a intari nevoia acestor modificari. In iarna 2010 – 2011 au fost acordate subventii si ajutoare pentru incalzire in valoare de 1,2 miliarde de lei, in timp ce cu prevederile noi puse in aplicare s-ar acorda bani in valoare de 720 de milioane obtinundu-se o economie de 500 de milioane de lei. Conform proiectului, consumatorul vulnerabil este „persoana singura sau familia care, din motive economice, de sanatate, virsta sau de alta natura, nu poate sa-si mentina locuinta în conditii adecvate de temperatura, respectiv la cel putin 21 de grade Celsius si care pentru aceasta necesita interventia din partea autoritatilor administratiei publice prin masuri de sprijin”. Proiectul mai prevede si faptul ca autoritatile locale pot acorda consumatorilor vulnerabili, din bugetele locale ajutoare lunare pentru incalzirea locuintei cu energie termica, in completarea celor de la bugetul de stat. Totodata, se arata în proiect, autoritatile locale pot acorda consumatorilor vulnerabili, din bugetele locale, ajutoare lunare pentru încalzirea locuintei cu energie termica, în completarea celor de la bugetul de stat. „Cred ca este o masura buna pentru ca prin noile prevederi vor fi vizati cei care sint cu adevarat vulnerabili. De asemenea, se vor face si insemnate economii. Deocamdata proiectul este inca in dezbatere astfel incit ramine de vazut daca si cum va fi adoptat”, a declarat Vicentiu Micheci, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.