Social

Donatorii vor fi intrebati prin ce tari au fost in vacanta

Raluca Manolache
19 aug 2011 898 vizualizări
Virusul West Nile, transmis prin piscatura de tintar, impune trierea donatorilor de singe u in jumatate de an, vrincenii au donat peste 1.100 litri de singe, care au ajuns la bolnavii din judet sau din tara

Restrictie la donare! Vrincenii care au calatorit in ultima luna in tari precum Rusia sau Grecia au interzis la donare din cauza virusului West Nile. Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea a fost informat ca si persoanele care au mers la Techirghiol, judetul Constanta, sint excluse pentru cel putin 20 de zile dupa ce o batrina de 73 ani din aceasta localitate a fost identificata ca purtatoare a virusului transmis de tintari. Din cauza acestei trieri, specialistii cred ca numarul donatorilor de singe va fi si mai mic in conditiile in care deja se simte o lipsa acuta a singelui. „De vreo doua saptamini, numarul donatorilor a scazut dramatic. Cererile sint mari si in judet si in afara judetului. Am onorat toate solicitarile in limita posibilitatilor. Avem un caz mai dificil la pneumologie de A pozitiv si nu avem. Pe stoc mai avem doua pungi din aceasta grupa”, a precizat dr. Mioara Hanta, directorul „bancii de singe”. Pragul unitatii este trecut pe zi in medie de 15 persoane care vor sa renunte la propriul singe pentru a le da un „strop” de viata bolnavilor. In primele sase luni din acest an au fost recoltate 2.663 de pungi singe. Asa se face ca vrincenii au renuntat la peste 1.100 litri de singe cu gindul ca ar putea salva o viata. Donarea de singe este permisa numai persoanelor sanatoase cu virsta cuprinsa intre 18 si 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg si nu au suferit de boli transmisibile in viata. In plus, donatorilor le este interzis sa consume alcool sau sa manince gras inainte de a se prezenta la recoltarea de singe. Pentru 450 de mililitri de singe donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.