Social

Peste 300.000 de vrinceni vor avea card de sanatate cu cip

Raluca Manolache
20 apr 2011 660 vizualizări
Peste 300.000 de vrinceni, care se afla in baza de date a Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) ca asigurati, ar putea sa intre in acest an in posesia noului card national de sanatate.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca a primit primele carduri realizate in perioada de proba, urmind ca acestea sa fie personalizate. "Transmiterea cardurilor se face de la nivel national in cadrul unui program derulat de Ministerul Sanatatii. Cardurile vor fi distribuite prin posta", spune Mihai Copaci, seful CAS, care mai adauga ca aceste carduri vor reduce birocratia din sistem. Pe cardul national de sanatate vor fi introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe, dupa moarte, pentru utilizarea in transplanturi. De asemenea, documentul va contine informatii minime precum numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului, un cod unic de identificare in sistem, diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, etc. De altfel a fost emisa si o ordonanta conform careia medicii de familie ar trebui sa se ocupe de editarea acestor carduri, act contestat in instanta. "Medicii de familie refuza sa presteze servicii gratuite privind aditarea acestor carduri", arata dr. Grigore Hanta, medic de familie la Odobesti. Acest card ar urma sa intre in posesia tuturor persoanelor cu virsta peste 18 ani. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739412 zile, 45 minute, 3 secunde
Deci am inteles ca cei care au carduri pot fi hacuiti si le pot fi folosite organele pt. transplanturi. Dar cat sunt in viata pot folosi la ceva aceste carduri ? De exemplu se pot deschide conserve cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.