Social

Se intimpla la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale: Justitia reangajeaza bugetarii concediati pe motiv de FMI

Ziarul de Vrancea
24 feb 2011 2788 vizualizări
Doua angajate concediate pe motiv ca trebuie reduse cheltuielile cu salariile la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale au primit decizie definitiva a instantei de reincadrare pe post u una dintre ele a obtinut si recuperarea salariului din urma u sumele vor fi acoperite tot din bugetul si asa sarac al institutiei u concedierile au fost facute pe vremea cind institutia era condusa de Carmen Chitic, sotia viceprimarului PDL de la Marasesti, restructurata si ea intre timp u Viata noastra nu va fi una usoara in cadrul institutiei, am creat un precedent , ne-a declarat inspectorul asistent care a cistrigat procesul cu statul

Carmen Claudia Fersedi si Elena Pintile sint doua angajate ale Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Vrancea care s-au luptat cu sistemul si au recistigat locul de munca dupa ce au fost concediate pe motiv ca statul cheltuieste prea mult cu salariile bugetarilor din Romania. Astfel, reducerile de cheltuieli aplicate de guvernul Boc se dovedesc mai mult paguboase decit sa aduca economii substantiale la buget, asa cum s-a cerut in urma acordului cu FMI, pentru ca justitia anuleaza practic ceea ce decide aparatul guvernamental. Ambele angajate au fost demise prin decizia fostului director Carmen Chitic, in luna decembrie 2009, cind, conform unor criterii "bine stabilite", mai multi angajati trebuiau sa fie concediati pentru reducerea cheltuielilor salariale in institutiile din subordinea Ministerului Muncii. Daca Elena Pintilie a lipsit din institutie circa o luna, Carmen Fersedi a revenit la serviciu abia dupa un an. Dupa un sir lung de procese, angajata AJPS a reusit sa revina pe functia avuta anterior, si-a recuperat drepturile salariale in instanta, mai putin stimulentele de care au beneficiat colegii sai. Carmen Ferdesi, expert principal in cadrul institutiei, spune ca spera sa obtina aceste drepturi in urma procesului prin care, alaturi de colega sa, a solicitat institutiei daune morale si materiale. O alta angajata a AJPS Vrancea a pierdut in instanta procesul , iar pentru Ana Raducan, dosarul este pe rolul instantei Tribunalului Vrancea. Totul a inceput, asa cum spun angajatele, de la concedierile dispuse de fostul director Camen Chitic, nimeni alta decit sotia viceprimarului PDL de la Marasesti, Valerica Chitic. La vremea respectiva, din organigrama institutiei au disparut opt posturi.


Angajatii acuza concedieri abuzive atit in 2009 cit si in 2010


Cele doua angate au cistigat definitiv, in urma recursurilor de la Curtea de Apel de la Galati, reintegrarea in institutie pe posturile detinute anterior. Concomitent, Carmen Ferdesi a solicitat si plata drepturilor salariale restante, mai ales ca, in urma demiterii sale, a fost nevoita sa treaca in somaj, primind si indemnizatie pe care acum va trebui sa o returneze bugetului de asigurari sociale. "Este incredibil ceea ce ni s-a intimplat. S-a ales pur si simplu aleatoriu cind s-au facut disponibilizarile. E strigator la cer sa dai afara pe cineva cu studii in domeniu si sa-i pastrezi pe altii care nu au nici o pregatire de specialitate. Noi ne facem meseria, nu avem pe nimeni in spate", a declarat Carmen Claudia Fersedi. Pentru ca sumele pretinse constituie doar salariu de baza, atit Carmen Ferdesi cit si colega sa au deschis o noua actiune in care au solicitat plata unor daune morale si materiale. "Viata noastra nu va fi una usoara in cadrul institutiei, am creat un precedent. Indiferent cine va veni la conducere, ca directorul va fi din sistem sau va veni pe filiera PDL i se va spune de noi si de ceea ce am realizat. Pina la urma, noi ne-am aparat drepturile noastre pentru ca am fost disponibilizate in mod abuziv", a declarat Elena Pintilie, inspector asistent in cadrul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale. Sumele recuperate in instanta de cele doua angajate se cifreaza la citeva mii de lei. Pentru plata acestora deindata, Carmen Ferdesi a apelat deja la executor judecatoresc. Angajatii spun ca acele criterii bine stabilite pentru disponibilizari, atit in decembrie 2009, cit si in vara anului trecut, au fost pur subiective si pe "pile politice", chiar daca la nivel oficial s-a declarat ca urma sa se faca o analiza impartiala.


Cine plateste?


Petre Cernat, actualul director interimar al institutiei, a facut ieri o declaratie absolut halucinanta legata de acest caz. "Nu stiu daca legea ma obliga sa ma gindesc cui ii sint imputate aceste sume. Cred ca institutiei, cum scrie in hotarirea judecatoreasca. Dar daca legea spune altfel, cineva trebuie sa imi spuna si mie asta, eu sint economist, nu jurist", a declarat directorul delegat Petre Cernat. Chiar daca deciziile de incetare a raporturilor de munca au fost semnate de fostul director interimar Carmen Chitic, conform legislatiei in vigoare, sumele cistigate in instanta de angajatii demisi vor fi suportate din bugetul institutiei, adica din banul public. Ne intrebam daca cineva se gindeste sa recupereze aceste sume din buzunarul celui (celor) vinovati, si nu din bugetul public.

"Nu am vrut sa renunt la nimeni, fiecare avea in spate o poveste, ani vechime si probleme. Mi-a fost foarte greu sa dau oameni afara dar nu am avut de ales. Am facut o sedinta cu sindicatul si am cazut de comun acord asupra unor criterii. Am ales citiva oameni din toate departamentele, insa ne-am orientat ca din sectorul prestatii sociale, unde volumul este mare, sa concediem cit mai putini", declara la finalul lunii decembrie 2009 Carmen Chitic pentru Ziarul de Vrancea. Intre timp, directoarea a fost si ea "restructurata" la conducere fiind delegat Petre Cernat, functionar in cadrul institutiei. Postul de director urmeaza sa fie ocupat prin concurs in luna martie, unda verde cu privire la viitorul sef urmind sa fie data de partidul de guvernamint. (Gabriel SAVA, Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 3 minute, 1 secunda
Cand cineva face o greseal si provoaca daune la locul de munca, in mod normal plateste pentru greseala facuta. Deciziile de concediere ale acestor oameni, care au condus in final la daune aduse citeste integral
, acum 739399 zile, 15 ore, 3 minute, 1 secunda
Iti inchipui ce aranjamente au loc acum.Ce coada-i la usa lui Jan Mediciu,zis barba jegoasa,si cum curge banutul in traista acestuia.Golanie,dulce golanie.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.