Social

Pensionarii saraci, jumuliti pentru Sanatate

Raluca Manolache
8 dec 2010 657 vizualizări
Pensionarii si revolutionarii vor achita contributia de 5,5% la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate u 22.332 de pensionari din Vrancea ar putea fi obligati sa cotizeze

Pensionarii cu venituri modeste sint buni de plata in numele sanatatii. Cei cu venituri peste 740 lei si cea mai mare parte din categoria revolutionarilor, cu exceptia revolutionarilor raniti si a celor raniti retinuti, vor plati din ianuarie 2011 la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS). Contributia de 5,5% ar putea fi platita in conditiile in care Guvernul a aprobat pe 6 decembrie o ordonanta de urgenta care extinde numarul de persoane care vor contribui la FNUASS. Ministrul Sanatatii a explicat ca, in cazul pensionarilor care au mai mult de 740 de lei, contributia de 5,5% se va aplica intregii sume. "Am ajuns ca la nivelul anului 2010 numarul total al persoanelor scutite de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate sa fie 10.732.616, din 21.500.000 de persoane, cit numara populatia Romaniei in prezent. Practic, avem doar 6.729.264 platitori de asigurari, din care aproximativ 5.000.000 de salariati", a afirmat Cseke Attila. Astfel, dintr-o pensie de 740 de lei statul ii va retine unui pensionar 40 de lei pe luna. La o pensie de 850 de lei contributia creste la 47 lei, iar cei care primeau 900 de lei vor incasa cu 50 de lei mai putin. La o pensie de 1.000 de lei contributia ajunge la 55 de lei. "La nivelul judetului Vrancea ceea ce se colecteaza nu este de ajuns pentru a plati cheltuielile in sanatate. Chiar daca bugetul s-a marit, banii nu au ajuns nici macar pentru a se sustine sistemul la un anumit nivel. Probabil, prin aceasta masura se doreste acoperirea unor diferente privind incasarea si cheltuirea banilor. Sint foarte multe persoane care au plecat in strainatate si nu mai cotizeaza, persoane care beneficiaza de legi speciale si nu cotizeaza", a precizat si Mihai Copaci, presedintele director general al CAS Vrancea. Vor fi in continuare scutiti de la plata asigurarii de sanatate pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei, copiii, tinerii, studentii, daca nu realizează venituri. "Am o pensie de 1.005 lei si pentru acest lucru deja sint platitor de impozite. Acum daca imi mai ia inca 60 de lei ramin aproape cu nimic. Astia cred ca vor sa ne extermine pentru ca si asa sintem batrini si nu mai putem face nimic", a spus Constantin Agafitei, pensionar de 70 ani. Vrancea are in acest moment aproape 300.000 de asigurati la sanatate. Aceasta masura care ar putea intra in vigoare de anul viitor ar putea afecta 22.332 de pensionari din judet care primesc o pensie mai mare de 740 de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.