Social

Nu mai sint bani pentru insulina!

Raluca Manolache
3 aug 2010 764 vizualizări
CAS Vrancea a instiintat farmaciile ca nu mai sint fonduri pentru subventionarea insulinei u farmacistii se gindesc la sanatatea pacientilor si elibereaza in continuare acest tratament cu speranta ca se vor mai aloca fonduri u in Vrancea sint aproape 10.000 de diabetici

Criza medicamentelor care ii tin in viata pe unii bolnavi se acutizeaza de la luna la luna, diabeticii fiind atinsi si ei de recesiunea financiara. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea a instiintat farmaciile ca nu mai sint bani pentru subventionarea insulinei, tratament atit de necesar persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependenti). Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea, spune ca fondul aprobat pentru prescrierea, eliberarea si decontarea medicamentelor pentru tratamentul bolnavilor insulino-dependenti a fost de 1.008.000 lei, institutia urmind sa faca demersurile necesare in vederea suplimentarii fondurilor alocate acestui capitol bugetar. "Urmare analizarii consumului aferent medicamentelor pentru tratamentul bolnavilor insulino-dependenti va informam ca prevederea bugetara alocata CJAS Vrancea pentru acest paragraf a fost depasita", se arata in adresa CAS Vrancea. Chiar daca nu mai sint bani, farmacistii se gindesc la sanatatea pacientilor si elibereaza in continuare acest tratament cu speranta ca se vor mai aloca fonduri, iar retetele vor fi primite spre decontare. "Eliberam insulina pentru ca este vorba de un program national si se vor suplimenta fondurile. Au mai fost situatii de acest gen si retetele au fost inregistrate la doua, trei saptamini", spune farmacista Alexandrina Tiglea, de la Trimedi-Farm Focsani, care spera insa ca depozitele sa aiba pe stoc toata gama de insulina. Farmacistii continua sa le elibereze pilulele atit de vitale bolnavilor chiar daca facturile depuse la banca din sanatate nu prea sint achitate. De altfel, unitatile au primit abia 49% din sumele cuvenite pentru luna noiembrie anul trecut. "Farmaciile care au in stoc insulina vor elibera pentru ca tratamentul are un termen de valabilitate scurt si trebuie dat. Pentru medicamente gratuite si compensate nu mai avem fila de buget din 17 iunie. Pentru moment sint farmacii care nu mai elibereaza medicamente", spune Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Chiar daca nu mai sint bani, diabeticii nu au intimpinat pentru moment dificultati in aprovizionarea cu insulina. "Bolnavii nu au venit sa ne spuna ca nu au gasit insulina. Am primit o adresa de la Casa de Asigurari de Sanatate prin care sintem instiintati ca s-au epuizat fondurile, dar ca se fac demersuri pentru suplimentarea fondurilor. Bolnavii primesc reteta pentru trei luni, iar unii dintre ei mai au si in rezerva", spune doctorul Gheorghe Cocioaba, seful Centrului Judetean de Diabet. In Vrancea sint aproape 10.000 de diabetici, aproape 2.000 dintre acestia fiind dependenti de insulina. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.