Social

Medicamentele, un lux! Doar pilulele ieftine sint subventionate

Raluca Manolache
2 iul 2010 1235 vizualizări
O parte dintre bolnavi vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a intra in posesia medicamentelor care ii tin in viata u cei mai afectati de modificarea listelor subventionate vor fi cei care sufera de boli cardiovasculare, dar si cei cu afectiuni ale sistemului nervos

Vrincenii sint obligati sa scoata mai multi bani din buzunar daca doresc sa se trateze cu medicamentele originale, aduse din import in farmacii. Asta deoarece de la 1 iulie 2010, intregul sistem de compensare a medicamentelor s-a schimbat cu scopul de a se face economii la buget. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a schimbat legislatia astfel incit pacientii sint obligati sa isi plateasca mare parte din pretul tratamentului, desigur, daca nu aleg varianta cea mai ieftina care este decontata din bugetul asigurarilor de sanatate. De acum inainte va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate pilulele care trateaza o anumita afectiune. Farmaciile au primit noile liste cu pilulele subventionate abia ieri, motiv pentru care nu se stie cu exactitate cu cit vor fi arsi la buzunare bolnavii. Cert este ca se vorbeste de sume care pot ajunge si cu 50-100 de lei mai mari pentru bolnavii de inima, de exemplu. In acest moment, pe listele A si B, unde sint medicamente compensate 90% si, respectiv 50%, sint 2.344 de produse."In ultima perioada au fost foarte multi pacienti care au invatat ca sint produse generice cu efect bun si mai ieftine. De o luna de zile pacientii ne intreaba daca avem produse mai ieftine", spune Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Aceasta se intreaba insa "daca productia de generice va reusi sa acopere acest consum", in conditiile in care in anii trecuti in liste au aparut anumite medicamente generice care nu se gaseau pe piata din Romania. Cei mai afectati de modificarea listelor vor fi cei care sufera de boli cardiovasculare, dar si cei cu afectiuni ale sistemului nervos.


Medicamente cu pret mai mare


Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea da si citeva exemple cu privire la medicamentele ce vor avea un pret modificat. "Spre exemplu, din sublista B (sublista medicamentelor cu procent de compensare 50% din pretul de referinta), la medicamente precum: Crestor (face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori si este folosit pentru scaderea concentratiilor de grasimi din singe numite lipide - colesterol si trigliceride), Singulair (un antagonist al receptorilor pentru leucotriene, blocind efectul substantelor numite leucotriene care determina ingustarea si inflamarea cailor aeriene din plamini), Cipralex (contine escitalopram si este utilizat in tratamentul depresiei ), Tador (tratamentul simptomatic de scurta durata al durerilor de intensitate usoara - moderata, cum ar fi dureri musculo-scheletice, dismenoree, durerile dentare)", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. Pretul medicamentelor compensate nu va fi modificat insa din cauza cresterii TVA de 24%. Pentru pastile, acesta va ramine de 9%. Toate suplimentele nutritive care se vind in farmacii s-au scumpit dupa intrarea in vigoare a masurilor de austeritate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.