Social

Vrincenii au consumat buline de 8,6 milioane de euro

Raluca Manolache
18 mai 2010 625 vizualizări
Din cauza afectiunilor virstei pensionarii au luat medicamente cu pumnul anul trecut u pilulele pentru inima au fost cele mai prescrise in 2009 u cel mai scump medicament a costat 47.000 lei pe luna

Vrincenii sint mai bolnavi pe zi ce trece si inghit medicamentele ca si cum ar fi bomboane. Asa se face ca, anul trecut, medicii de familie care se afla in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea au prescris 455.334 de retete bolnavilor care au avut nevoie de tratamentele medicamentoase. Au fost medici care au prescris si cite 38 de retete pe fiecare zi a anului, un adevarat record. Valoarea tuturor retetelor subventionate a fost de 35.608.000 de lei, adica peste 8,6 milioane de euro. Majoritatea acestor retete au fost scrise pentru batrini. Pensionarii, din cauza afectiunilor aparute odata cu inaintarea in virsta, au fost nevoiti sa ia medicamente cu pumnul. Asa se face ca 52.312 pensionari cu pensia mai mare de 700 de lei au luat pastile in valoare de 31.142.000 lei. De pilule gratuite au beneficiat si pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei. Astfel, pentru 7.510 batrini cu venituri mici au fost prescrise retete in valoare de 2,1 milioane de lei. De altfel, CAS Vrancea deruleaza un program de compensare cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru persoanele care au pensia sub 700 de lei. Pentru stabilirea dreptului de a beneficia de aceste medicamente, pensionarii trebuie sa se prezinte la medicul de familie cu ultimul talon de pensie, cu actul de identitate si cu o declaratie pe propria raspundere care sa ateste veniturile sub 700 lei/luna.


Inima sufera cel mai mult


Bolnavii de inima au primit cele mai multe medicamente anul trecut. Conform unei situatii ce a fost intocmita de reprezentantii CAS Vrancea, cele mai prescrise medicamente s-au adresat pacientilor care au fost diagnosticati cu o afectiune cardiovasculara. Astfel, farmaciile au eliberat 2.109.596 capsule din Trimetazidina, 1.666.996 capsule din Preductal, 1.265.198 capsule din Indapamid, 1.171.504 capsule din Pentoxi Retard, dar si 1.090.611 capsule din Omez, medicament folosit pentru tratarea ulcerului. Cel mai scump tratament a fost luat de pacientii care sufera de boala Gaucher, in valoare de 47.000lei/ luna. Daca anul trecut toti bolnavii s-au putut bucura de medicamentele subventionate necesare, in acest an situatia s-a schimbat la 180 de grade. Bolnavii sint obligati sa alerge dintr-o farmacie in farmacie pentru a intra in posesia tuturor medicamentelor in conditiile in care bugetul bancii sanitare este pe zero si nici nu se preconizeaza o suplimentare de fonduri. (Raluca MANOLACHE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.