Social

Copile care nasc copii

Raluca Manolache
8 feb 2010 2046 vizualizări
Sute de fete din Vrancea au intrat, de-a lungul anilor, mult prea devreme in lumea adultilor u cele mai multe cazuri de copile cu copii cu fost intilnite la Spitalul din Focsani u fetele care ramin insarcinate in adolescenta nu sint informate cum trebuie asupra riscurilor la care se supun daca fac sex neprotejat

Virsta la care adolescentii isi incep viata sexuala a coborit foarte mult in Romania, motiv pentru care multe fete de nici 12 ani ajung sa puna ghiozdanul in cui pentru "profesia" de mama. Asa se face ca sute de fete din Vrancea au intrat, de-a lungul anilor, mult prea devreme in lumea adultilor. Situatiile intocmite de medicii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea arata ca in cele sase maternitati din judet au ajuns in ultimii patru ani, sute de pustoaice sub 18 ani care asteptau copii. Cele mai multe cazuri de "copile cu copii" au fost intilnite la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Astfel, in ultimii patru ani au devenit mame patru fetite care nu aveau mai mult de 12 ani. De asemenea, 67 de copile cu virsta intre 12 "" 14 ani au adus pe lume copii, 355 de fete cu virsta intre 14 "" 16 ani au devenit mame, iar 689 de minore cu virsta intre 16 "" 18 ani au nascut bebelusi sanatosi. Nici celelalte maternitati nu au dus lipsa de "cliente" minore astfel, la Spitalul Municipal Adjud au nascut 303 fete minore, la Spitalul Orasenesc Panciu au fost 30 de cazuri, iar la Spitalul Marasesti au ajuns 12 fetite insarcinate. Si la Spitalul Odobesti au nascut 19 copile, iar la Spitalul Vidra au existat 57 de cazuri de acest gen in ultimii patru ani. "Sint si fete sub 12 ani care au copii. Acest lucru se datoreaza evolutiei societatii, dar si a mijloacelor informationale care sint mult mai sofisticate", a precizat dr. Alin Lazea, consilier la DSP Vrancea. Unele fete renunta la copilarie si prefera sa intre in lumea adultilor, chiar daca fizicul si psihicul nu sint destul de dezvoltate pentru a face fata unor asemenea responsabilitati. Autoritatile considera ca fetele care ramin insarcinate in adolescenta nu sint informate cum trebuie asupra riscurilor la care se supun daca fac sex neprotejat. "Chiar daca se inregistreaza o maturizare precoce a generatiei tinere, sistemul de contraceptie nu este accesat. Adresabilitatea fetelor de virste mici la cabinetul de planificare familiala sau la medicul de familie este destul de deficitara. Fetele evita sa mearga la un consult si se folosesc de sfaturile prietenelor. Asistam insa la un abuz de contraceptive", considera dr. Alin Lazea. Chiar daca majoritatea copilelor sint de etnie roma, mai sint si fete care provin din familii cu venituri reduse sau dezorganizate si care ajung insarcinate din lipsa informatiilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.