Social

Vrincenii au dat buzna la vaccinul anti-AH1N1

Raluca Manolache
12 ian 2010 951 vizualizări
decesul actorului Toni Tecuceanu i-a speriat si pe vrinceni, care s-au incolonat in numar mare la vaccinare u Directia de Sanatate Publica a mai primit 10.000 doze de vaccin impotriva AH1N1 u de astazi vom putea merge sa ne vaccinam si in centrele din spitale

Sute de persoane au stat ieri la coada ca pe vremea lui Ceausescu nu pentru o piine calda ci pentru un vaccin care sa-i apere cumva de gripa noua. Speriati de decesul actorului Toni Tecuceanu, membru al echipei "Circotasilor", in special batrinii au asteptat inca de la primele ore ale diminetii sa se deschida cabinetul de vaccinari de la Directia de Sanatate Publica (DSP) pentru a se imuniza. Acestia au asteptat si cite 30 de minute pe coridorul institutiei in speranta ca vor ajunge la usa cabinetului. Unele persoane au venit la DSP deoarece nu au mai gasit vaccin la medicii pe listele carora se afla. "Am mers la medicul de familie si initial mi-a recomandat sa nu fac vaccinul pentru ca nu e sigur. Ulterior stocul s-a epuizat. Am decis astfel sa vin la DSP dupa ce in mass media au aparut mai multe reportaje cu privire la aceasta vaccinare", ne-a spus un barbat care astepta la rind. Batrinii au fost cei mai afectati de coada formata. "E mai complicat pentru cei neputinciosi, care se deplaseaza mai dificil. Sint bolnavi care nu pot sta jumatate de ora in picioare pentru a se vaccina. Eu am decis sa vin dupa decesul actorului Toni Tecuceanu. Am intrat in panica", ne-a marturisit Alexandrina Chiriac, de 66 de ani. De altfel, majoritatea persoanelor care s-au lasat intepate s-au speriat dupa ce in Romania tot mai multe persoane s-au imbolnavit si chiar au decedat. "Dupa toate informatiile pe care le-am auzi la televizor am venit sa ne protejam. Acum am considerat ca e momentul", a spus Rodica Chiriac, o pensionara de 65 de ani din Focsani, care nu cunostea insa prea multe amanunte despre vaccin. Autoritatile din sanatate se asteptau sa creasca numarul solicitarilor, motiv pentru care Ministerul Sanatatii a suplimentat numarul de doze de vaccin pentru Vrancea. Ieri, salariatii unitatii au mers la Bucuresti, de unde au mai ridicat 10.000 de doze. "Oamenii s-au speriat dupa decesul actorului Toni Tecuceanu. Au trecut sarbatorile si s-au gindit ca este util sa se vaccineze", ne- a declarat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. De ieri, doritorii s-au putut vaccina si in centrele infiintate in spitalele Odobesti, Vidra si Panciu. De asemenea, de astazi vrincenii se vor putea adresa si celorlalte unitati spitalicesti. Si cadrele medicale sint interesate de vaccinare. Numai la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" au fost vaccinate in jur de 700 cadre medicale. (Raluca MANOLACHE)


Ce trebuie sa stim despre "Cantgrip"


"Cantgrip" este un vaccin pentru prevenirea gripei pandemice, generata de un tip de virus care apare la citeva decenii si care se extinde rapid. Simptomele gripei pandemice sint asemanatoare cu cele ale gripei "obisnuite", dar pot evolua in forme mai grave. Cind o persoana este vaccinata, sistemul umanitar va produce anticorpi pentru apararea impotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate produce gripa, dupa cum sustin specialistii. Ca toate medicamentele, Cantgrip poate provoca reactii adverse la unele persoane. In studiile clinice majoritatea reactiilor adverse au fost de intensitate usoara si au avut o durata scurta, fiind similare celor observate dupa administrarea vaccinului gripal sezonier. Foarte frecvente sint durerile la locul injectarii, iar frecvente sint durerea de cap, oboseala, febra, durerile musculare sau articulare, frison, raceala, ameteli, umflare la nivelul ochiului. De obicei, aceste reactii adverse dispar in 1-2 zile, fara tratament. Daca persista, adresati-va medicului. In contextul agitatiei create in jurul acestui nou virus, au existat si voci care vorbesc de o teorie a conspiratiei si care afirma ca gripa porcina ar fi o inventie a companiilor farmaceutice care vor sa-si sporeasca profiturile pe timp de recesiune. (Raluca MANOLACHE)


Ce contine Cantgrip:

Substanta activa: Antigen de virus gripal*, inactivat, echivalent urmatoarei tulpini: Tulpina similara cu A/California/7/2009 (H1N1) (X-179A).......15 ìg HA**

Per doza de 0,5 ml

*cultivat pe oua de gaina, provenite din colectivitati de gaini sanatoase

**hemaglutinina

Celelalte componente sint: tiomersal si solutie tampon salina care contine: clorura de sodiu, fosfat monoacid de sodiu dihidrat, fosfat monopotasic, aldehida formica, apa pentru preparate injectabile. Potrivit prospectului, acest vaccin corespunde cu recomandarile OMS si deciziei UE pentru pandemia de gripa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.