Social

Programul Stop Fumat prinde la vrinceni

Raluca Manolache
16 nov 2009 1186 vizualizări
25% dintre vrincenii care s-au tratat au scapat de boala fumatului u criza economica le da un imbold fumatorilor care doresc sa scape de viciu u exista vrinceni care fumeaza zilnic patru pachete de tigari

Pe 19 noiembrie se va sarbatori Ziua Nationala Fara Tutun. Aceasta va fi marcata si de vrincenii care au apelat la cabinetul "Stop Fumat" de la dispensarul TBC al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru a scapa de dorinta de a fuma. In cadrul programului anti-fumat au primit pina acum asistenta medicala de specialitate 952 de persoane, insa nu toate au reusit sa treaca peste dorinta de a trage un fum. Doar 65% din persoane au reusit sa spuna "pas" tigarilor in primele trei luni dupa inceperea tratamentului, si 25% din persoanele tratate au scapat definitiv de aceasta boala. "Conteaza foarte mult motivatia. Sint fumatori care nu vor sa se lase de fumat, indiferent de riscurile la care se expun. Daca nu exista motivatie nu exista nici o sansa de vindecare. Medicatia te ajuta la sevraj, dar nu te impiedica sa fumezi", a precizat dr. Daniela Moise, coordonatoarea cabinetului. Aceasta este concluzia trasa de mai toti fumatorii, chiar daca unii inteleg riscul la care se expun. De exemplu, o profesoara de sport din Focsani a apelat la acest program pentru ca fumeaza de la virsta de 20 de ani, dar pentru ca nu a fost convinsa ca doreste sa scape de acest viciu a intrat in posesia tratamentului prescris de medic, dar nu l-a folosit inca. "Am anumite principii, niciodata nu fumez afara, in public sau cind merg pe strada. Sint constienta de riscurile la care ma expun. Poate o data cu avansarea in virsta sau daca o sa am probleme de sanatate o sa incerc sa ma las", a spus focsaneanca. Daca unii fumatori au incercat din pura curiozitate sa se lase de fumat, altii sint impinsi sa faca acest pas din pricina crizei economice, in conditiile in care tigarile s-au scumpit. De altfel, la cabinet au ajuns barbati care fumau si patru, cinci pachete de tigari pe zi. "Partea financiara nu este de neglijat", mentioneaza dr. Daniela Moise. De acest program pot beneficia toti cei care doresc sa scape de patima tutunului. Fumatorii primesc consiliere si, odata inscrisi in program, sint testati cu un aparat care masoara cantitatea de monoxid de carbon din organism si mai apoi li se recomanda tratamentul, care este gratuit. In urma consultatiei, de exemplu, un fumator inrait a aflat ca avea o concentratie de monoxid de carbon de 65, adica ingrijorator de mare. Tratamentul dureaza doua sau trei luni si, daca este urmat intocmai, ii transforma pe fumatori in nefumatori. (Raluca MANOLACHE)


CASETA


Citi ani au plaminii tai?


De asemenea, si in Vrancea se va desfasura in perioada 16 "" 20 noiembrie campania "Nu doar respiratie. Informatie!" prin care fumatorii isi vor putea testa virsta plaminilor in mod gratuit.

Cei dependenti de tutun sint chemati la cabinetele de pneumologie prin mesajul "Plaminii tai imbatrinesc odata cu tine sau chiar mai repede daca fumezi. Vino sa vezi virsta pulmonara". (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.