Social

Alzheimer, maladia care nu iarta batrinetea

Raluca Manolache
22 sep 2009 1079 vizualizări
Cei mai multi pacienti cu Alzheimer sint îngrijiti acasa de membrii familiei

Ieri s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Alzheimerului, tema din acest an fiind "Diagnosticul dementei: a se vedea mai devreme". Tema abordata subliniaza importanta diagnosticului, in conditiile in care tot mai multe persoane afla ca sufera de aceasta afectiune intr-un stadiu avansat al bolii. Chiar daca la cabinetul de psihiatrie din ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani se prezinta in fiecare luna aproape 50 de persoane care se afla in tratament, numarul pacientilor este mult mai mare. Mirela Ene, medic psihiatru in ambulatoriul spitalului, spune ca Alzheimer este o boala degenerativa progresiva a creierului care afecteaza aproape toate functiile cognitive, memoria, orientarea, afectivitatea sau gindirea. Chiar daca nu se cunoaste cu siguranta cauza ce o genereaza, riscul de a o face este mai mare in cazul persoanelor care au in familie un bolnav de Alzheimer, boala fiind ereditara. De asemenea, virsta inaintata este factorul de risc cel mai important. "Numarul bolnavilor a crescut si datorita faptului ca boala este mai cunoscuta acum decit inainte. Afecteaza ambele sexe si in general poate fi o forma precoce, sub 65 ani sau tardiva dupa 65 ani", a precizat dr. Mirela Ene. Aceasta a precizat ca majoritatea pacientilor cu Alzheimer sint ingrijiti la domiciliu de membrii familiei sau de prieteni, care trebuie sa fie foarte atenti atunci cind vine vorba de administrarea tratamentului, chiar daca nu exista posibilitatea unei vindecari. "Sint sprijiniti de familie pentru ca beneficiaza de un program de dementa si trebuie sa urmeze un tratament care este luat lunar din cabinetul nostru. Evolutia bolii este de 5 - 10 ani cu tratament. Tratamentul care exista momentan este administrat pentru a incetini sau a mentine tulburarea in prezent, adica starea pacientului sa nu se degradeze mai repede", a mentionat Mirela Ene. O persoana afectata de Alzheimer poate duce boala pe picioare si 10 ani, daca nu intervin alte cauze ce pot duce la deces. Mai multe informatii despre boala se gasesc pe site-ul www.alz.ro. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.