Social

Apa si racoare in punctele de prim-ajutor

Ziarul de Vrancea
25 iul 2009 861 vizualizări
In Focsani au fost amenajate trei puncte de prim ajutor in pietele Garii, Moldovei si in Sud u vrincenii care vor sa se interneze la Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon sint asteptati cu aer conditionat u in aceasta perioada caniculara sinteti sfatuiti sa evitati expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00

Vrincenii doboriti de soarele prea puternic au de ieri la dispozitie un spatiu in care isi pot reveni si unde pot primi un pahar cu apa, punctul de prim ajutor. Cum temperaturile au ajuns pina aproape de 40 de grade Celsius, Primaria Focsani a decis sa infiinteze trei astfel de puncte, in Piata Garii (sediul Transport Public Local), Piata Moldovei (sediul Administratiei Pietelor - unde se vind cintare) si Piata Sud (sediul magazinului Profi), unde exista si cite un asistent medical pregatit sa ofere sprijinul celor cu probleme de sanatate agravate de canicula. "Avind in vedere ca este cod galben trebuie sa distribuim apa persoanelor care au probleme de sanatate din cauza temperaturilor ridicate. In cazul in care sint probleme mai grave, sunam la 112. Pina acum au venit persoane virstnice care au vrut sa-si verifice tensiunea", ne-a spus Dumitru Balaj, asistent comunitar la punctul de prim ajutor de la Piata. Nu numai autoritatile locale s-au pregatit pentru zilele caniculare. Si la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" pacientii sint asteptati cu aer rece. Per total in unitate au fost montate peste 150 de aparate de aer conditionat. De exemplu, in sectia de chirurgie generala sint 10 aparate, la chirurgie infantila 6, la pediatrie10, la cardiologie 18 si la obstetrica-ginecologie sint 11 aparate. De asemenea, chiar daca Spitalul de Contagioase nu este finalizat, aici au fost montate 100 de instalatii de aer conditionat ce vor fi utilizate cel mai probabil la vara viitoare. Pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cit posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00. De asemenea, in perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide (intre 1,5 "" 2 litri), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 "" 20 de minute. Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cit mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incit temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decit temperatura ambientala. (Raluca MANOLACHE)


Canicula ne arde pina simbata seara


Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis ieri o noua avertizare meteorologica, prin care s-a reconfirmat codul galben de canicula pentru 21 de judete, inclusiv Vrancea. Duminica, 25 iulie, in intervalul orar 14.00-20.00, fenomenele vizate sint temperaturi foarte ridicate si disconfort termic, dar si furtuni. "In dupa-amiaza zilei de miine, simbata, 25 iulie, vremea se va mentine caniculara in sud si est, unde maximele termice se vor situa local peste 37 de grade si izolat peste 39 de grade, in timp ce in vest, centru si nord instabilitatea atmosferica se va accentua: vor fi intensificari ale vintului cu aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice si local averse", arata meteorologii ANM in atentionarea meteo. De asemenea, izolat cantitatile de apa vor depasi 20-25 l/mp si vor fi conditii de grindina. In cursul noptii de simbata spre duminica si pe parcursul zilei de duminica, fenomenele asociate instabilitatii atmosferice se vor semnala progresiv in toate regiunile. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.