Social

Gripa porcina, mai aproape de noi!

Ziarul de Vrancea
28 mai 2009 813 vizualizări
Autoritatile mentin masurile de securitate luate inca de luna trecuta, dupa ce primul caz de boala a fost depistat si in tara noastra

Cadrele medicale trebuie sa fie si mai vigilente dupa ce virusul H1N1 a fost identificat la o persoana din Bucuresti. Este vorba de o femeie de 30 de ani care s-a intors pe 23 mai de la New York si a fost internata la Institutul de Boli Infectioase "Dr. Matei Bals". In acest context, medicii infectionisti au fost informati ca trebuie sa monitorizeze cu strictete bolnavii care ajung la spital si care prezinta simptomele unei viroze respiratorii, care coincid cu simptomele gripei porcine. Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, spune ca nu sint motive de ingrijorare, dar ca oamenii trebuie sa respecte recomandarile facute de specialisti. Astfel, daca ati calatorit in Mexic, SUA sau alte state afectate de gripa si va simtiti rau trebuie sa va prezentati la cel mai apropiat spital. Pentru a preveni contaminarea cu gripa porcina trebuie sa va acoperiti nasul si gura cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Nu imprumutati batistele, nu duceti mina la ochi sau la gura decit dupa ce a fost spalata cu apa si sapun si evitati pe cit posibil aglomeratiile. Trebuie sa evitati contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii. Cum gripa porcina provine de la animale, si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este implicata in actiunile de prevenire. Cu toate acestea, pina in acest moment veterinarii nu au primit alte directive privind masurile de siguranta recomandate inca de luna trecuta. "Masurile sint luate, si nu se pune problema de ceva in plus. Noi, ca directie, nu am renuntat la masurile impuse. DSVSA supravegheaza efectivele de porci si monitorizeaza circuitul animalelor, precum si conditiile de biosecuritate la exploatatiile de animale", ne-a declarat dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. (R. MANOLACHE, N. CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.