Social

Medicii vor lucra dupa protocoale terapeutice

Raluca Manolache
2 mar 2009 1256 vizualizări
Astfel se va standardiza modul de lucru si va creste calitatea serviciilor

Cadrele medicale vor lucra de la 1 iunie 2009 dupa anumite reguli atunci cind vine vorba de tratarea pacientilor. Acest lucru va fi posibil deoarece de luna viitoare comisii alcatuite din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Colegiului Medicilor din Romania vor elabora o serie de ghiduri si protocoale. Acestea se vor adresa tuturor nivelurilor de asistenta medicala. "Am hotarit ca aceste comisii sa inceapa sa lucreze cu data de 1 martie si vor avea ca termen de finalizare 1 iunie 2009. Realizarea ghidurilor si protocoalelor terapeutice inseamna introducerea regulilor si a normelor in tratarea pacientilor din spitalele si cabinetele medicilor. De asemenea, inseamna posibilitatea cuantificarii costurilor din sistem", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Idee este agreata de specialistii din sanatate, in conditiile in care in acest mod se va standardiza modul de lucru. "Exista un manual cu metode terapeutice, dar fiecare medic alege tratamentul in functie de ce considera ca este mai bine pentru pacienti. Aceste protocoale ar urma sa standardizeze modul de lucru. Ar fi indicat sa se faca aceste protocoale si pentru tratarea bolilor transmisibile. Ar fi necesare pentru a nu se mai folosi medicamente de ultima generatie pentru afectiuni usoare", spune dr. Marina Maiorov, directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica. De asemenea, pacientii ar putea sti la orice ora de ce trebuie sa ia unele pilule. "Protocoalele sint necesare pentru ca pacientii vor sti care sint etapele unui tratament. Se va putea verifica astfel daca protocoalele sint respectate de catre medici sau nu, iar acuzele aduse medicilor se vor dovedi intemeiate sau nu. Avind aceste protocoale terapeutice cred ca va creste si calitatea serviciilor medicale", a mentionat Mihai Copaci, seful bancii sanitare. Primele ghiduri vor fi elaborate pentru boli cerebrovasculare, cardiopatia ischiemica si infarctul, hipertensiune arteriala, bolile pulmonare cronice, cancerul de col, de sin, de prostata si de colon si pentru diabet. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.