Social

Cod rosu in sanatatea vrinceana

Raluca Manolache
12 feb 2009 1414 vizualizări
Spitalul Judetean din Focsani nu mai face fata numarului de pacienti, in timp ce medicii prezinta sindroame de stres u din cauza scandalului mediatic din ultima perioada s-a ajuns ca, de frica unei reclamatii, medicii sa interneze pe banda rulanta u Tot sectorul sanitar la ora actuala lucreaza sub un stres fantastic , spune directoarea de la DSP Vrancea

Tot mai multi pacienti se adreseaza in ultimele zile celei mai mari unitati spitalicesti din Vrancea, chiar daca nu reprezinta urgente si s-ar putea trata la medicul de familie. Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani sustine ca nu mai poate face fata numarului de pacienti veniti din tot judetul, unele dintre sectii fiind supraaglomerate. In aceasta situatie se pare ca s-a ajuns si din cauza scandalului mediatic din ultima perioada, ce le-a dat curaj pacientilor sa faca amenintari in cazul in care nu primesc un tratament ca la carte. "Tot sectorul sanitar la ora actuala lucreaza sub un stres fantastic. Medicii nu mai au curajul sa le spuna persoanelor ca nu sint de internat, pentru ca pacientul spune «daca nu ma internezi, ma duc si te reclam». Nu se poate lucra in stres! Avind in vedere stresul sub care se lucreaza, multi medici vor sa treaca in sistemul privat, unde isi pun o taxa de consultatie. Cel putin asa sint linistiti. Oamenii nu au inteles cum trebuie sa se comporte pentru ca intr-o agresivitate nimeni, si mai ales un medic, nu poate sa lucreze corect. Trebuie in primul rind sa fii linistit ca sa poti sa te concentrezi asupra cazului si sa poti sa stabilesti diagnosticul corect, sa stabilesti conduita terapeutica adecvata fiecarui caz. In momentul in care pacientul iti spune ce are, ce trebuie sa ii faci si ca vrea sa fie internat, iar tu sa nu poti sa reactionezi decit plingind pentru ca imediat te ameninta, nu sint conditii normale de lucru. Nu se poate asa ceva!", ne-a declarat dr. Cornelia Draguna, directorul Directiei de Sanatate Publica. Despre aceste lucruri a fost informata sefa din sanatatea vrinceana marti, cind la Spitalul din Focsani s-a prezentat bilantul activitatii pe anul trecut. In acest context medicii s-au plins ca pot interveni si culpe medicale pe fondul stresului resimtit de cei din sectiile solicitante. "Eu nu m-as lasa operat de un medic care stiu ca este stresat, ca are probleme si nu se poate concentra", ne-a spus unul dintre chirurgii cu care am stat de vorba.


"Ma duc la Minister"


Problemele sint resimtite in special de medicii de la Unitatea de Primiri Urgente care intra primii in contact cu pacientii, unii dintre ei "bolnavi inchipuiti". Dr. Mariana Dinca, sefa UPU, spune ca unele persoane recurg chiar la santaj. Astfel, medicii sint amenintati cu plingeri la Ministerul Sanatatii daca nu obtin ce vor. "Sint foarte multi pacienti carora le spui ca nu sint de internat si raspunsul lor este ca "ma duc la Minister". Intra unul dupa altul, nu are importanta cit sint de bolnavi. Nu este normal si acest lucru ii afecteaza si pe cei cu adevarat bolnavi. Este un abuz din partea pacientilor care iau cu asalt Unitatea de Primiri Urgente. Acum au devenit si agresivi cu cadrele medicale", a declarat dr. Mariana Dinca. Problema mare este ca cei mai multi dintre cei care trec pragul unitatii vor sa li se faca toate investigatiile, chiar daca nu au probleme grave de sanatate. Directorul medical al Spitalului, dr. Doina Carteleanu, spune ca nici un sistem nu a putut supravietui pina acum fara activitatea medicala si cere mai multa disponibilitate din partea pacientilor. "Trebuie sa avem rabdare si sa trecem cu demnitate peste aceasta perioada de stres si criza din partea persoanelor care se adreseaza spitalului", a spus dr. Doina Carteleanu.


Doi in pat la pediatrie si interne


Cele mai aglomerate sectii in aceste zile sint pediatria si internele. Astfel, la pediatrie, pe cele 55 de paturi se aflau ieri 98 de copii. Chiar daca au existat si prichindei internati pentru citeva ore, medicii au trebuit sa ii aseze pe unii dintre ei cite doi in pat. "Sint foarte multi copii internati. Ne descurcam foarte greu. Incercam sa nu ii punem cite doi in pat, dar nu avem cum. Cite doi in pat stau doar copiii mai mari. Cei mai multi au fost internati cu infectii respiratorii", ne-a spus dr. George Munteanu, seful sectiei de pediatrie. Si la interne situatia este identica, in conditiile in care medicii nu ii pot refuza pe pacientii care au nevoie de asistenta medicala. "Oamenii nu vin de placere in spital. Sint tot mai multe cazuri din cauza incalzirii vremii care a acutizat unele afectiuni si nu putem sa ii trimitem acasa", ne-a spus una dintre asistentele din sectie. Daca unii dintre pacienti suporta situatia, altii au inceput deja sa vocifereze. "Nu prea imi convine, dar asta este situatia. Voi fi nevoita sa miros picioarele cuiva ca sa ma fac bine. Nu e igienic sa suferi cite doi in acelasi pat", comenteaza unul dintre bolnavi, care astepta ieri sa fie internat. Dr. Cornelia Draguna a mentionat ca din cauza numarului tot mai mare de bolnavi pot aparea si infectiile nozocomiale. "Cine a ocupat primul patul este suparat ca mai vin alti doi, dar nu ai cum sa ii refuzi. Avind in vedere aceasta supraaglomerare exista riscul de a avea probleme legate de infectiile nozocomiale", a concluzionat sefa Sanatatii Publice din judetul nostru. (Raluca MANOLACHE)


Bolnavii critici trebuie internati


Ministerul Sanatatii a decis ca pacientii in stare critica sa fie internati in mod obligatoriu. Daca starea pacientului necesita abordare pluridisciplinara si nici unul dintre medici nu doreste internarea in sectia respectiva, medicul de garda de la Unitatea de Primiri Urgente va decide internarea obligatorie. De asemenea, in lipsa unor locuri libere in sectia in care se considera necesara internarea, pacientul va fi dus intr-o sectie inrudita pina la eliberarea unui loc. La spital trebuie sa se realizeze si salonul de observatie, in care pacientii vor astepta maxim 24 de ore pina cind se va decide daca trebuie internat sau nu, dupa cum a cerut Ministerul Sanatatii. "Nu stiu cum vom realiza aceste saloane de rezerva. O sa facem tot posibilul sa vedem unde le ducem, pentru ca avem nevoie de spatiu. Si asa spatiul actual din spital este supraaglomerat", considera dr. Cornelia Draguna. Toate aceste masuri ar trebui sa intre in vigoare din luna martie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 20 ore, 4 minute, 44 secunde
In urma cu aproximativ 16zile intr-o sambata ,am fost la UPU iar de serviciu era Dr.Mariana Dinca care i-am spus ca acuz dureri mari in partea stanga, ma tratat cu o perfuzie cu calmante,i-am ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.