Social

Codul culorilor la UPU

Raluca Manolache
27 ian 2009 1790 vizualizări
Codul rosu reprezinta o situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata a pacientului Medicii de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta SF. Pantelimon Focsani vor trebui sa clasifice pacientii care le trec pragul in functie de cinci culori.

Acest lucru este stabilit in Protocolul national de triaj al pacientilor care prevede faptul ca persoanele in starea cea mai grava vor avea intotdeauna prioritate la consultatie. Acest protocol strict a fost aprobat recent de Ministerul Sanatatii, dupa scandalul barbatului din Slatina, care a murit dupa ce a fost plimbat intre spitale. Sistemul clasifica pacientii dupa un algoritm care stabileste modul de incadrare al fiecarui caz intr-o categorie anume in momentul prezentarii in urgenta si se foloseste mai ales atunci cind Unitatea este aglomerata. Astfel, potrivit protocolului, cazurile se clasifica in cinci categorii. Codul rosu reprezinta o situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata a pacientului. Medicii spun ca din aceasta categorie fac parte pacientii cu risc vital, precum cei care ajung in coma, care au facut un accident vascular sau prezinta politraumatisme etc. Codul galben prevede ca bolnavul sa fie consultat in maximum 10 minute, iar codul verde prevede consultarea in maximum 30 de minute. Conform codului albastru, persoana care ajunge la spital trebuie sa fie consultata in maximum 60 minute, iar codul alb stabileste ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 de minute. Dupa ce pacientul a fost consultat de medic, cazul urmeaza procedura normala in Unitatea de Primiri Urgente, putind fi investigat, tratat si consultat la nevoie si de catre alti specialisti din spital, in vederea unei decizii de internare, externare sau transfer. Doctorii de la UPU spun ca era nevoie de un protocol de acest gen pentru ca astfel si bolnavii care nu reprezinta urgente medicale sa inteleaga ca sint persoane care trebuie preluate foarte repede. "Este nevoie de un protocol pentru a evita discutiile si reclamatiile din partea pacientilor care solicita in mod abuziv un consult la urgente", spune dr. Mariana Dinca, sefa Unitatii de Primiri Urgente. Medicii se refera in special la pacientii care desi se simt rau nu se adreseaza medicului de familie pentru a fi consultati si asteapta seara sau sfirsitul de saptamina pentru a cere ajutor de la UPU. Pe parcursul anului trecut peste 34.000 de persoane au ajuns pe mina medicilor de la Urgente. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.