Social

Bucurii pentru baietii cu deficiente de la Maicanesti

Raluca Manolache
19 dec 2008 2131 vizualizări
Mosul a venit ieri si la Centrul pentru Educatie Incluziva Maicanesti, dar copiii ramin in continuare tristi si singuri, pentru ca societatea nu ii accepta asa cum sint

Pentru cei 85 de baieti internati in Centrul pentru Educatie Incluziva Maicanesti, Mos Craciun a venit mai devreme, cu sirena pornita. Ieri, politistii si jandarmii au fost inca o data ajutoarele Mosului, mergind cu daruri la copiii institutionalizati. Oamenii legii au fost intimpinati cu bratele deschise. Baietii au primit dulciuri si imbratisari, nu inainte insa de a pune in scena un program artistic special. "A devenit mai mult decit o traditie sa venim cu daruri la Centrul din Maicanesti. Programul oferit de copii a fost cu adevarat special si a adus mai devreme Craciunul in sufletele noastre", a spus comisarul sef Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al Politiei. Dupa programul artistic, baietii au primit darurile mult asteptate. Pentru unii dintre ei, cadourile primite vor fi si singurele deoarece isi vor petrece sarbatorile la Centru. Angajatii spun ca in jur de 50 de tineri nu vor pleca nicaieri de sarbatori, pentru ca provin din familii dezorganizate sau sint orfani. "Pentru ei am pregatit o masa festiva de Craciun si de Revelion si ne straduim sa le facem viata un pic mai frumoasa in aceasta iarna", ne-a spus Vasile Mocanasu, directorul institutiei. Aproape toti baietii de aici au fost institutionalizati pentru ca prezinta diferite deficiente de intelect, au tulburari de comportament sau limbaj. In centru exista un cabinet de recuperare multifunctional unde copii pot face gimnastica ori isi pot corecta tulburarile de limbaj si primesc asistenta si consiliere. "Cabinetul de recuperare a fost terminat acum un an. Se adreseaza copiilor nostri cu diferite probleme, unde primesc servicii de specialitate. Avem si un cabinet de informatica si este efectiv asaltat de copii", a mentionat Vasile Mocanasu. Chiar daca societatea s-a dezvoltat si nu ar trebui sa mai existe reticenta fata de copiii institutionalizati acest lucru nu se intimpla. Ba mai mult, tinerii care termina scoala si trebuie sa paraseasca sistemul de ocrotire isi gasesc greu un loc de munca. "Este o problema la care cautam raspuns. Anul trecut au terminat scoala opt copii si doar sase sint incadrati in munca. Din pacate in plan teoretic nu exista reticenta, dar in plan real exista. Speram sa se amelioreze situatia", a concluzionat seful centrului de la Maicanesti. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.