Social

SIDA nu este o gluma!

Raluca Manolache
2 dec 2008 649 vizualizări
Acesta este mesajul transmis de Ziua Mondiala de Lupta anti-SIDA u in Vrancea, trei din cei 180 de bolnavi tineri au fost rapusi anul acesta

Pe plan mondial, ziua de 1 decembrie simbolizeaza si lupta cu una dintre cele mai dificile si rau famate boli, infectia HIV/SIDA. Astfel, Ziua Mondiala de Lupta anti-SIDA este un prilej pentru medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) sa aduca in atentia vrincenilor efectele devastatoare ale acestei boli. Numai in acest an patru adulti din judet au aflat ca au aceasta maladie si unul a fost informat ca este infectat HIV. In total, in tratament se afla 140 de vrinceni infectati cu HIV si 40 de bolnavi la care s-a declansat SIDA, insa in realitate numarul celor infectati ar putea fi mai mare. De asemenea, aceasta boala a rapus trei pacienti doar anul acesta. "Toate persoanele aflate in evidenta sint adulti tineri, care au pina in 35 ani. Le recomandam tinerilor care doresc sa se casatoreasca sa mearga sa isi faca testul HIV. Nu este normal ca o femeie casatorita, care ramine insarcinata, sa afle ca este HIV pozitiva. Testul se face in mod gratuit", a precizat dr. Carmen Turcan, consilier la Compartiment de Promovare a Sanatatii din cadrul ASP Vrancea. Cu aceasta ocazie, medicii doresc sa ii trezeasca la realitate si pe adolescentii care si-au inceput viata sexuala si nu se protejeaza, spunindu-le ca "SIDA nu este o gluma". Specialistii spun ca virusul HIV se transmite prin singe, lichid seminal, lichid cefalo-rahidian si lapte matern. Caile de transmitere cele mai frecvente sint cele vaginale sau anale datorate nefolosirii prezervativelor si practicii sexuale orale. "Indiferent de cum arata o persoana, aceasta poate fi contaminata cu HIV. Sexul protejat este o alternativa demna de luat in considerare. Este strict necesar ca baiatul sa se protejeze cu prezervativ", le recomanda adolescentilor medicul Carmen Turcan. Specialistii spun ca infectarea printr-un contact accidental cu HIV poate fi prevenita cu succes prin profilaxia postexpunere care dureaza 28 de zile si se poate incepe la doua ore dupa contact. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.