Social

Fosti «cuponari», debitori la Sanatate

Raluca Manolache
19 nov 2008 759 vizualizări
O familie de pensionari a vindut actiunile de la Mopaf cu 185 de lei, dar trebuie sa plateasca la fondul de Sanatate 385 de lei

Tot mai multi pensionari vrinceni sint revoltati pentru ca nu pot beneficia de asistenta medicala gratuita pentru ca sint scosi datori la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Printre acestia se afla si Gheorghe Mocanu, un pensionar din comuna Popesti. Omul a aflat luni ca sotia sa Tincuta nu poate primi adeverinta de asigurat de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru ca trebuie sa achite suma de 385 de lei in contul veniturilor incasate peste pensie. Suma reprezinta valoarea contributiei la fondul national unic de asigurari de sanatate, plus penalitatile, pe care ar trebui sa le plateasca familia dupa ce a vindut cele citeva actiuni pe care le detinea la societatea Mopaf SA Vrancea, care a intrat in faliment intre timp. Supararea este si mai mare in conditiile in care Tincuta Mocanu a luat pe actiuni o suma mult mai mica. "Am fost sa iau o adeverinta de asigurat si functionarii mi-au spus ca trebuie sa dau 385 de lei pina simbata, daca nu, suma va fi si mai mare. Nu am bani nici sa imi platesc medicamentele, pentru ca am o pensie de 500 de lei. Nu mi se pare corect. Sotia mea a vindut actiunile pe care le avea de la stat si a luat doar 185 de lei. De ce trebuie sa plateasca mai mult la fondul de Sanatate?", se intreaba nedumerit pensionarul Gheorghe Mocanu. Acesta nu este singurul caz de acest fel din judet. Conform situatiilor de la banca sistemului sanitar vrincean, aproximativ 100 de pensionari au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru ca au vindut actiunile pe care le aveau la diferite societati privatizate dupa 1990, in urma cuponiadei derulate de stat. "S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca trebuie sa respectam legislatia emisa in 2002. Nu este o situatie normala ca trebuie sa plateasca mai mult fata de cit au incasat. Pentru ca persoanele sa poate beneficia de servicii medicale gratuite, am luat decizia ca pensionarii sa plateasca cota de 6,5% din venitul realizat suplimentar, urmind a face o evidentiere separata a penalitatilor", a replicat Mihai Copaci, presedintele director general al Casei Judetene de Sanatate. Daca nu isi platesc datoriile, pensionarii vor fi nevoiti sa plateasca din buzunar consultatiile si medicamentele de care au nevoie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.