Social

Focsanii, indemnati de Mediu sa isi ia biciclete

Ziarul de Vrancea
25 aug 2008 759 vizualizări
Dupa modelul Tariceanu si Nastase, vrem sa ii vedem pe Bacinschi, Mircea si Oprisan venind pe biciclete la birouri

Tema din acest an a "Saptaminii Mobilitatii Europene", care va avea loc intre 16-22 septembrie, este "Un aer curat pentru toti". Acest deviz incurajeaza autoritatile locale sa aloce mai mult spatiu traficului nemotorizat si sa regindeasca balanta dintre spatiul ocupat de masini si zonele verzi, in vederea imbunatatirii calitatii aerului. De altfel, lipsa parcurilor este una dintre problemele majore al Uniunii Europene. In anii precedenti, pe 22 septembrie, de Ziua europeana fara autovehicule, municipalitatea de pe Milcov a inchis circulatia pe b-dul Unirii pentru citeva ore, tocmai in vederea incurajarii deplasarii nepoluante. Initiativa a prins in rindul tinerilor, care si-au scos bicicletele, skate-boardurile sau rolele, dar a enervat soferii care nu s-au putut desprinde nici macar pentru o zi de masini. Semn ca, deocamdata, nu avem o cultura ecologica. In acest an poate ii vedem pe primarul Decebal Bacinschi, prefectul Dragos Mircea sau pe presedintele de Consiliu Judetean, Marian Oprisan, venind pe jos la munca sau, de ce nu, pe saua unei biciclete, pentru a da un exemplu. Chiar daca cei de la Mediu se chinuie sa atentioneze asupra practicilor ecologice, realitatea este cu totul alta. "Marea asfaltare" focsaneana si noua regindire a spatiilor de parcare nu a cuprins in proiect si piste pentru biciclete, cerinta a UE pentru toate tarile membre. Speram ca municipalitatea sa se tina de cuvint macar in transformarea centrului in alee pietonala, dupa finalizarea recalificarii Pietii Unirii. "Poluarea aerului si problemele traficului urban ii nelinistesc cel mai mult pe oameni in prezent. Studiile in Europa arata ca noua din zece oameni cred despre cresterea transportului public ca trebuie sa fie o prioritate in combaterea poluarii aerului si sapte din zece sustin interzicerea traficului in centrul orasului in unele zile ale saptaminii. Insa, in acelasi timp, numarul de automobile si traficul urban este in crestere constanta, micsorind calitatea vietii locuitorilor oraselor, din cauza zgomotului sau poluarii", a declarat Paul Mihai Giurca, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului.


  • Biciclisti si motociclisti, accidentati in week-end


  • Mai multi vrinceni care se deplasau pe doua roti au fost implicati in accidente la sfirsitul saptaminii. Vineri, in Straoane, localnicul George Balas, 18 ani, in timp ce conducea o Dacia 1310, fiind baut, a derapat si l-a lovit pe consateanul sau Florin Bulea, 35 ani, care se deplasa cu bicicleta, accidentindu-l grav. In aceeasi seara, politistii din Tifesti au fost sesizati despre faptul ca Petrea Roata, 59 ani, din localitate, in timp ce mergea cu bicicleta, aflindu-se in stare de ebrietate, s-a dezechilibrat si a cazut de pe bicicleta. In aceasi zi, politistii panceni au fost sesizati ca Ion-Cristian Dragoiu, 36 ani, din localitate, pentru ca se afla sub influenta alcoolului, in momentul in care a vrut sa se urce pe bicicleta, s-a dezechilibrat si a cazut. Acesta a fost transportat la spitalul local, dar in final a ajuns la o clinica din Bucuresti. Simbata, Costica Roscan, 78 ani, din Soveja, in timp ce se deplasa cu o caruta incarcata cu fin, pe drumul comunal spre Doaga, s-a dezechilibrat si a cazut, ranindu-se usor. Tot simbata, Tomita Robu, 33 ani, din Panciu, in timp ce conducea un BMW pe directia Tisita-Panciu, a lovit un moped condus de Gigi Ungureanu, 44 ani, din Panciu, care a iesit dintr-o parcare fara sa se asigure si fara sa acorde prioritate de trecere autoturismului. In urma impactului a fost ranita o fata de 7 ani, fiica motociclistului, care se afla in spatele lui, pe moped.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 5 ore, 55 minute, 37 secunde
    Nici odată nu o să-l vrdem pe portofel venind la serviciu pe bicicletă, poate cu un Audi sau Ferrari dar nu cu bicicletă. Cît despre primar is to old :)))
    , acum 739399 zile, 5 ore, 55 minute, 37 secunde
    Om vedea asa ceva când nu va mai fi" interzis bicicletelor si mopedelor " prin centrul orasului :B-dul Unirii . Interzicerea a fost luata ,daca va amintiti in urma unui accident,un biciclist citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.