Social

Primaria nu cedeaza Centrul Medical

Raluca Manolache
13 aug 2008 800 vizualizări
Primaria Focsani solicita anularea partiala a ordinului emis de Ministerul Sanatatii privind desfiintarea Centrului Medical u Spitalul Judetean a preluat unitatea sanitara cu datorii

Primaria nu este de acord sa incredinteze Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani spatiul in care a functionat fostul Centru Medical, actualul ambulatoriu al unitatii spitalicesti. Aceasta decizie a fost luata dupa ordinul emis de Ministerul Sanatatii Publice, in luna iunie, prin care s-a aprobat desfiintarea si reorganizarea unitatii medicale. Atunci s-a decis ca Centrul Medical Focsani sa intre in subordinea Spitalului Judetean de Urgenta, astfel incit sa fie reorganizat si sa devina ambulatoriu integrat. "A fost emis un ordin prin care se aproba desfiintarea ca unitate sanitara cu personalitate juridica a Centrului Medical Focsani. Acesta se va reorganiza in ambulatoriu integrat al Spitalului Judetean de Urgenta pastrind spatiile in care functioneaza in prezent, cu exceptia spatiilor cabinetelor care au fost date in comodat", a declarat dr. Mihail Cirstea, purtatorul de cuvint al Spitalului din Focsani. In consecinta, primaria a trimis o adresa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care solicita anularea partiala a acestui ordin. "Va aducem la cunostinta faptul ca prin adresa institutiei noastre s-a solicitat d-lui ministru Eugen Nicolaescu anularea partiala a Ordinului nr. 1128/09.06.2008 privind desfiintarea Centrului Medical Focsani si reorganizarea acestuia ca ambulatoriu integrat al Spitalului Judetean de Urgenta ", se arata in adresa trimisa spitalului.


"Consiliul Local va actiona in instanta"


Decebal Bacinschi, primarul Focsanului, este de parere ca spatiul in care a functionat fostul Centru Medical apartine primariei. "Este spatiul nostru si ni se pare normal sa il avem in subordine. D-l ministru nu stie acest lucru. Daca nu va tine cont de adresa noastra si nu se va anula ordinul, Consiliul Local va actiona in instanta", a declarat Bacinschi. In prezent, in fosta locatie a Centrului Medical mai sint zece medici, dupa ce restul au preferat sa intre in comodat cu primaria. Potrivit ordinului, toate bunurile incluse pe inventarul Centrului Medical Focsani au trebuit sa fie preluate de Spitalul Judetean. Odata cu preluarea bunurilor, cea mai mare unitate spitaliceasca din judet a preluat si datoriile Centrului. Este vorba de aproximativ 12.000 lei, suma care reprezinta datoria catre Politia Comunitara, ai carei angajati care au asigurat serviciul de paza al unitatii pina la 1 iulie. (Raluca MANOLACHE)


Cadrele medicale se reclama la Consiliul etic


Chiar daca Consiliul etic a fost realizat pentru a prelua plingerile pacientilor referitoare la tratamentul pe care l-au primit in unitatea sanitara, anul acesta doar salariatii Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au facut reclamatii. Sesizarile s-au referit la diferite conflicte care au aparut intre medici, asistenti si personalul mediu. "La nivelul Spitalului Judetean de Urgenta, Consiliul etic a inregistrat doar sase reclamatii. Nicio reclamatie nu vine din partea pacientilor sau apartinatorilor acestora", a declarat dr. Mihail Cirstea, purtatorul de cuvint al Spitalului din Focsani. Membrii Consiliului etic au propus masuri de sanctionare in trei cazuri, acestea fiind inaintate managerului spitalului, dr. Nicolae Moise, pentru a fi puse in aplicare. De mentionat este faptul ca acest Consiliu de etica ar trebui sa se ocupe de analizarea cazurilor de spaga data de pacient ori ceruta de medic, precum si situatiile in care personalul medical s-a comportat necorespunzator cu cei internati in spital. Cu toate acestea, purtatorul de cuvint al unitatii spitalicesti spune ca pacientii nu au motive sa faca plingeri. "Orice reclamatie depusa este trimisa la Consiliul etic si membrii acestuia se ocupa de caz. Nu au existat reclamatii din partea pacientilor pentru ca asistenta medicala la nivel de spital este corespunzatoare", a precizat Mihail Cirstea. (Raluca MANOLACHE)


Lipsa de singe cu RH negativ


Centrul de Transfuzie Sanguina Vrancea duce lipsa de singe cu RH negativ, dar si de donatori. In aceasta luna, doar 150 de vrinceni s-au gindit la semenii lor si au venit pentru a dona singe. Situatia este si mai grava in conditiile in care foarte multi bolnavi au nevoie de singe, iar Centrul de Transfuzie abia mai face fata solicitarilor. Dr. Mioara Hanta, directorul Centrului, spune ca ar trebui sa existe stocuri in permanenta, iar cei care au singe cu RH negativ sint rugati sa renunte la o parte din lichidul vital. "Avem probleme cu grupele de singe cu RH negativ. Nu avem donatori, iar cei care au RH negativ ar trebui sa vina sa doneze. Ar trebui sa avem inima si putina daruire pentru ca fara a fi om nu putem sa supravietuim in zilele acestea", a mentionat Mioara Hanta. De asemenea, unitatea nu mai are nici stocuri de sucuri si eugenii, pe care donatorii le primeau inainte de donare. "In perioada campaniei toata lumea s-a uitat la noi. Acum nu mai avem sucuri sau eugenii pentru a le da persoanelor inainte de donare", a declarat dr. Hanta. In acest moment, in baza de date a Centrului de Transfuzie Sanguina Vrancea figureaza 4016 donatori. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.