Social

Spitalele trebuie sa deconteze medicamentele pacientilor

Raluca Manolache
12 aug 2008 697 vizualizări
O singura persoana a solicitat Spitalului Judetean decontarea medicamentelor cumparate de la o farmacie u nu se stie cind vor fi aplicate noile dispozitii, deoarece nu au aparut inca normele de aplicare

Bolnavii care au asigurari de sanatate ar trebui sa isi recupereze banii pe care ii cheltuiesc pentru medicamente sau materiale sanitare in unitatile spitalicesti. Banii pe care i-au scos din propriile buzunare ar trebui sa fie recuperati chiar de la spitalele unde au fost ingrijiti. Aceasta dispozitie este una dintre modificarile contractului - cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari de sanatate, care a fost aprobat de Guvern. Se reglementeaza astfel obligatia spitalelor de a suporta, pentru asiguratii internati prin spitalizare continua si spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice. Rambursarea acestor cheltuieli se va realiza din veniturile spitalelor pe baza unei metodologii stabilite de fiecare unitate in parte. Pina in acest moment, o singura persoana a solicitat rambursarea banilor in cazul unei retete prescrise in perioada in care a fost internata. Este vorba de o femeie care doreste sa primeasca cei 70 lei cheltuiti pe o reteta medicala. Femeia a depus la sediul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani cererea, dar si bonul fiscal de la farmacia de la care a cumparat medicamentele, in speranta ca isi va recupera banii. Nu se stie insa cind ii va primi, pentru ca normele de punere in aplicare a legii nu au fost inca realizate. Aceste reglementari se pare ca nu sint cunoscute de pacientii vrinceni, in conditiile in care celelalte unitati spitalicesti nu au primit astfel de cereri. Dr. Ilie Manole, managerul Spitalului Odobesti, spune ca nu a primit cereri si spera sa nu se intimple acest lucru, pentru ca bugetul unitatii este insuficient. "Nu am primit solicitari. Noi nu putem sa decontam decit medicamentele prescrise de noi. In cazul in care nu au fost prescrise de medicii din spital nu le vom deconta. Daca am avea cereri, ne-ar fi deosebit de greu sa decontam retetele. Reusim cu greu sa tinem la linie de plutire unitatea", a declarat Ilie Manole. Nici la Spitalul Vidra pacientii nu au depus solicitari pentru decontarea medicamentelor. "Nu au existat cereri pentru ca pacientii au fost tratati cu medicamente cumparate de spital. Cu ce avem in stoc putem sa tratam bolnavii. Deocamdata avem fonduri si daca va trebui sa decontam doua, trei medicamente asa vom face. Putem sa facem fata si acestor solicitari", a mentionat dr. Racovita Jalova, managerul unitatii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.