Social

Asistenta judiciara gratuita, interpretata gresit deseori

Cristi Irimia
18 mar 2008 692 vizualizări
"Au venit persoane cu aproape 1.000 de lei pensie si au cerut aparator cu scutirea platei avocatiale", sustine Ticu Burca, decanul Baroului Vrancea

Mediile din Romania sint invadate de reclame prin care cetatenii afla ca au dreptul la asistenta judiciara gratuita, de la caz la caz. Acest lucru a creat o avalansa de cereri la Baroul de Avocati Vrancea, decanul Ticu Burca fiind acela care decide, in functie de datele prezentate de solicitanti, daca este cazul primirii unui avocat din oficiu sau nu. In afara situatiilor expres prevazute de lege, unde instantele solicita barourilor aparatori din oficiu, pentru inculpatii acuzati de delicte penale sanctionabile cu mai mult de 5 ani de inchisoare, etc. exista si alte cazuri in care se pot desemna avocati din oficiu pentru persoanele aflate in imposibilitate de a-si angaja un aparator. Termenii de la care se pleaca nu au fost intelesi foarte bine de catre multi dintre cei care au calcat pragurile barourilor, lucru explicat ieri de catre decanul Ticu Burca. "Unii au case, paminturi, insa nu au venituri si de aceea considera ca pot primi asistenta judiciara gratuita. Ba chiar se judeca pentru terenurile pe care le detin sau le revendica si ajung sa ceara avocat din oficiu. Au mai existat cazuri in care au venit la noi persoane cu pensie de aproape 1.000 de lei si au cerut avocat din oficiu pentru ca au vazut reclame la televizor in care se vorbea de asistenta judiciara gratuita. Articolul 68 din statutul nostru precizeaza clar faptul ca baroul asigura asistenta judiciara in toate cazurile in care apararea este obligatorie potrivit legii, precum si la cererea instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a organelor administratiei publice locale in cazurile in care acestea apreciaza ca persoanele se gasesc in imposibilitate vadita de a plati onorariul. Asadar, este cazul persoanelor aflate in incapacitate clara de neplata a unui onorariu. Cine realizeaza un venit rezonabil sau detine proprietati, ori terenuri, nu poate primi avocat din oficiu", ne-a declarat Ticu Burca.


Nimeni nu poate fi impiedicat sa se apere


Proiectul "Asistenta Judiciara Gratuita" este derulat de Ministerul Justitiei si finantat de Uniunea Europeana. Consideratiile care au stat la baza acestui proiect se regasesc in ideea ca "orice persoana are dreptul de a se apara impotriva oricarei acuzatii care ii este adusa, precum si de a-si sustine drepturile si interesele in fata unei instante de judecata". Mai mult, "nimeni nu poate fi impiedicat de obstacole economice in a-si apara drepturile in justitie, iar persoanele care nu au venituri suficiente pot beneficia in acest scop de asistenta judiciara gratuita. In sistemul judiciar romanesc, asistenta gratuita inseamna posibilitatea de a obtine reduceri, scutiri, esalonari, aminari de la plata taxelor de timbru sau ale cautiunilor. Totodata, mai inseamna posibilitatea de a fi asistat si reprezentat de catre un avocat in fata instantelor judecatoresti, organelor de urmarire penala si in fata organelor administratiei publice locale, precum si asigurarea de catre avocat a apararii cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanei in fata acestor institutii, fara ca beneficiarul activitatilor avocatiale sa plateasca onorariul acestuia. In materie penala, au dreptul la avocat din oficiu minorul, retinutul sau arestatul, cel internat intr-un centru de reeducare sau inculparea in cazul unei infractiuni sanctionabila cu inchisoarea pe viata sau pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.