Social

Tinerii de la Protecţia Copilului, faţă în faţă cu ameninţările din mediul virtual

Ziarul de Vrancea
4 apr 2017 1442 vizualizări

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea  a demarat o campanie pentru promovarea securităţii cibernetice în rândul copiilor, în vederea prevenirii şi diminuării pericolelor din mediul on-line. Acţiunea are loc în contextul social actual, profund marcat de interacţiunile în mediul online, dar şi ca urmare a ultimelor ameniţări care vin din mediul virtual, cărora le cad victime adolescenţii şi tinerii. În acest sens, specialişti din cadrul DGASPC Vrancea, respectiv psihologi, jurişti şi informaticieni, au derulat activităţi de informare şi prevenire, la nivelul tuturor centrelor rezidenţiale din judeţul Vrancea. Astfel, peste 180 de copii, beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială, au participat la activităţile destinate prevenirii victimizării în mediul on-line. Sesiunile de informare, derulate în cadrul acestei campanii, s-au realizat accentuându-se în mod deosebit siguranţa reţelelelor de socializare şi caracterul manipulativ al unor jocuri, aparent inofensive. În cadrul acestor dezbateri au fost subliniate o serie de aspecte extrem de importante, cum ar fi: selectarea anturajului pe reţelele sociale sau alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri, jocuri online), restricţionarea accesului necunoscuţilor la profilul public, solicitarea sprijinului persoanelor dragi sau al autorităţilor, în cazul în care apar ameninţări de la „prietenii” din mediul virtual. De asemenea este necesară filtrarea informaţiilor cu privire la date personale (număr de telefon, fotografii, adresa, etc.), secretizarea şi securizarea parolelor conturilor create online (e-mail, messenger, forumuri, jocuri online), evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe Internet sau deconectarea computerul de la Internet atunci când nu se navighează. „Obiectivele principale ale acestui demers vizează  dobândirea  capacităţii de a  recunoaşte pericolele la care se expun atunci când navighează pe Internet, identificarea mijloacelor prin care se pot proteja şi deprinderea unor reacţii adecvate la situaţiile în care sunt victimele unor ameninţări”, spune Adina Lăscan, purtător de cuvânt al DGASPC Vrancea. (Dana LEPĂDATU) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.