Înfiinţarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare
Proiectul “Înfiinţarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare” care se implementează în perioada 14 aprilie 2015 - 30 aprilie 2017 este un proiect derulat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Asociaţia “Speranţa Andradei”.
Coordonatorii proiectului au susţinut o conferinţă de presă despre detaliile proiectului
Serviciul este înfiinţat de Asociaţia “Speranţa Andradei” pentru un număr de 30 de beneficiari din judeţul Vrancea, din care cinci copii ce provin din familii de etnie romă, alţI copii cu dizabilităţi multiple cu varste cuprinse între 0-7 ani, şomeri de lungă durată ce au renunţat la viaţa profesională pentru că şi-au asumat sarcina îngrijirii unui copil cu dizabilităţi. “Centrul a fost gandit ca un centru de educaţie timpurie, ca o continuare firească a activităţilor pe care le-am întreprins la “Micul Prinţ” pentru copiii cu autism. Specialiştii din ţară au văzut rezultatele noastre bune în urma terapiilor aplicate şi au început să trimită copii şi cu alte tulburări”, a spus psihoterapeutul Alice Pruteanu, director la Centrul de copii “Micul Prinţ”.
Workshopuri pentru părinţi
Pană în prezent, pe langă activităţile specifice, au fost derulate şi alte activităţi care să faciliteze reinserţia familiilor cu copii cu tulburări de dezvoltare pe piaţa muncii, în special a celor de etnie romă, pentru echilibrarea vieţii profesionale cu cea privată. Au fost organizate workshopuri de parenting, orientare profesională, antrepenoriat, egalitate de gen, pentru un număr de 350 de beneficiari: părinţi, educatori, asistenţi sociali, profesori etc. Au fost făcute achiziţiile pentru dotarea centrului şi în curand se va deschide şi centrul de terapie. Centrul de educaţie timpurie şi îngrijire va fi deschis de luni pană vineri, între orele 8.00 şI 17.00, ca şi o grădiniţă cu program prelungit. “În funcţie de nevoile individuale, în concordanţă cu PIP-ul fiecărui copil, se va stabili şi programul de lucru la centru. Prin activităţile desfăşurate la nivelul centrului se urmăreşte dezvoltarea la copilul cu tulburări de dezvoltare a autonomiei personale şi sociale, a limbajului, psihomotricităţii, cogniţiei etc”, au mai spus coordonatorii de proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 207777,77 euro, sumă alocată prin programul “Promovarea egalităţii de gen şi a echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată”, Mecanismul financiar SEE 2009-2014. (A. TĂTARU)