Social

O sută de copii afectaţi de autism merg la cinema

Ziarul de Vrancea
31 mar 2016 1145 vizualizări
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, invită copii afectaţi de autism la film

Acţiunea se desfăşoară prin Centrul de Recuperare Copii cu Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) din Focşani şi îşi propune informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei detectării timpurii a TSA. O sută de copii afectaţi de tulbutări de autismul vor putea urmări, astăzi, 1 aprilie, de la ora 10.00, la Happy Cinema din Carrefour, o proiecţie a unui film de animaţie. Cu acelaşi prilej, vor fi împărţite celor prezenţi din partea Fundaţiei Romanian Angel Appeal Bucureşti baloane cu heliu, tricouri şi gustări pentru copiii cu TSA. La acest eveniment vor participa, atât copiii cu TSA, cât şi alţi beneficiari din cadrul Centrului de Zi de Recuperare şi Reabilitatre Copii cu Dizabilităţi Focşani, familiile acestora şi  personalul centrului.

Tot mai multe cazuri de autism la nivel naţional

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naştere sau la vârsta de 18 luni — 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, social şi comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. La nivel naţional, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii Publice, însă specialiştii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare. Mai multe asociaţii neguvernamentale din ţară au atras atenţia în numeroase randuri şi un semnal de alarmă cu privire la creşterea, de la an la an, a numărului de copii care se nasc cu autism în România. În Romania nu există însă o strategie naţională pentru conştientizarea populaţiei cu privire autism şi la ora actuală nu există niciun plan concret de cercetare şi combatere a acestui fenomen.(Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.