Social

Nu uitaţi cardul de sănătate acasă, acesta devine obligatoriu

Raluca Manolache
31 aug 2015 1110 vizualizări
Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia u în acest moment, la sediul CAS Vrancea se află 3.100 de carduri de sănătate ce aşteaptă să fie ridicate u

Nu aveţi card de sănătate, riscaţi să nu beneficiaţi de servicii medicale gratuite. Aceasta în condiţiile în care cardul naţional de sănătate devine de astăzi unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui. Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea spun că asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.
“Începând cu data de 1 septembrie 2015, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate. Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze CAS Vrancea pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. În acest moment, la sediul CAS Vrancea se află 3.100 de carduri de sănătate ce aşteaptă să fie ridicate. Tot de la “banca sanitară” se pot ridica şi cele 1340 de carduri destinate persoanelor asigurate aflate în subordinea CASAOPSNAJ . De menţionat este faptul că persoanele care au pierdut sau deteriorat cardul pot solicita eliberarea unui duplicat la CAS Vrancea, contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale fiind de 15,5 lei. “CAS Vrancea va elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate”, mai spune Iustina Papuc.

Medicii de familie, nemuţumiţi de atacurile oficialilor de la Bucureşti

Medicii de familie din Vrancea sunt nemulţumiţi de atacurile tot mai dese făcute de oficialii de la CNAS şi Ministerul Sănătăţii şi prin care sunt făcuţi răspunzători  pentru disfuncţionalităţile ce apar în sistemului sanitar. “Medicii de familie nu se opun utilizării cardului de sănătate, la fel cum nu s-au opus niciunui proiect din cadrul celor de informatizare a sistemului. Medicii de familie au fost primii care au format primele baze de date informatice cu asiguraţii, semnătură electronică, au implementat reţeta electronică, raportarea electronică, facturarea electronică, registrul naţional de vaccinări, acum cardul de asigurat şi va urma dosarul electronic al pacientului. Avand în vedere desele apariţii în mass media a reprezentanţilor MS, CNAS şi CJAS, prin care se declară că «prin utilizarea cardului s-au economisit sume mari, ce vor fi folosite pentru pacienţi», cu trimiteri acuzative la medicina de familie, vă informăm că eventualele fraude, dacă există în sistemul sanitar, nu sunt ale medicilor de familie, care de ani buni beneficiază doar de un buget fix şi insuficient, fără rectificări. Sistemul informatic nu funcţionează aşa cum îl prezintă autorităţile, de multe ori se blochează serverele, nu pot fi validate unele servicii prestate nici cu cardul în cititor! CNAS decontează doar acele servicii validate-recunoscute de SIUI, iar dacă ele nu pot fi validate ( validarea fiind permisă doar în primele 72 de ore de la prestare) este evident că vor «rezulta economii»”, a precizat dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.