Social

Vrei carnet de conducere: ai nevoie de avizul medicului că nu suferi de apnee în somn!

Raluca Manolache
18 iun 2015 1590 vizualizări
Această afecţiune înseamnă o întrerupere temporară a respiraţiei în somn u la Spitalul Judeţean Focşani se pot face astfel de testări dar prin intermediul firmelor specializate care deţin aparatele necesare pentru diagnosticarea acestui sindrom

Sunteţi somnoroşi în timpul zilei?Vă simţiţi obosiţi dimineaţa? Sforăiţi tare?Aveţi probleme cu puterea de concentrare? Dacă răspunsul este "Da" atunci ar trebui să vă gândiţi că suferiţi de apnee în somn şi de anul viitor, dacă vreţi să obţineţi permis de conducere, aveţi nevoie de un aviz de la medicul de familie. Aceasta pentru că o nouă directivă europeană, care trebuie implementată şi în România, impune ca toţi cei care vor susţine examen pentru obţinerea unui permis sau cei care doresc să îl schimbe, să meargă la medic pentru a obţine un aviz că nu suferă de apnee moderată în somn, de tip obstructiv. Această afecţiune înseamnă, printre altele, o întrerupere temporară a respiraţiei în somn pentru diferite intervale şi provoacă stări de somnolenţă în timpul zilei. Rămâne de văzut cum va fi aplicată această nouă directivă pentru că nu toate spitalele din ţară deţin aparatele necesare pentru monitorizarea acestui sindrom.

Spitalul Mare nu dispune de polisomnograf

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani se pot face astfel de testări dar prin intermediul firmelor specializate care deţin aparatele necesare, polisomnograf sau poligraf. Unitatea din Focşani nu deţine astfel de aparate situaţie în care persoanele interesate ar trebui să se adreseze laboratoarelor de somnologie din ţară aflate în: Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Câmpulung Muscel, Cluj,  Constanţa, Deva, Galaţi, Iaşi, Timişoara, Scorniceşti, Suceva şi  Tulcea. Bolnavul este conectat noaptea la acest aparat care, în timpul somnului, înregistrează o serie de date, de la fluxul de aer, saturaţia de oxigen, puls, mişcări ale toracelui, până la sforăit. Medicii spun că obezitatea este unul dintre factorii de risc, alături de vârstă, fumat, consumul de alcool şi consumul de medicamente. Semnele de boală, neluate în considerare, pot duce la hipertensiune, infarct, diabet, insuficienţă cardiacă, impotenţă, adormire imediată etc.. (Raluca MANOLACHE)

Aplicaţie pentru testarea tulburărilor de somnSocietatea Română de Pneumologie, Philips Respironics România şi M2000 Multimedia Systems au lansat o aplicaţie smartphone de informare şi testare a tulburărilor de somn „Help! Snoring”. Aplicaţia este disponibilă gratuit tuturor persoanelor care doresc să se informeze sau care suferă de apnee în somn de tip obstructiv, sforăit, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseală în timpul zilei. Aplicaţia conţine un chestionar cu mai multe întrebări referitoare la anumite simptome care îi ajută pe şoferi să afle dacă suferă de apnee în somn. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.