VIDEO!!! Medicii reclamă blocarea cardului de sănătate la aglomerarea pacienţilor la cabinete
Blocaje tot mai mari în sistemul sanitar după introducerea cardului de sănătate. Semnalul de alarmă este tras chiar de medicii de familie care se confruntă tot mai des cu probleme cu cauza sistemului informatic. Medicii de familie, care folosesc cardul de sănătate ori de cate ori primesc vizita unui pacient, spun că oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să ia măsuri imediate pentru remedierea deficienţelor pentru că singurii care au de suferit sunt pacienţii. Aceasta în condiţiile în care, de la începutul lunii, sistemul se blochează foarte des. “Suntem deschişi pentru implementarea utilizării cardului în orice situaţie în care pacientul beneficiază de servicii prin calitatea de asigurat. Numai că acest lucru trebuie să fie posibil. Nu ne-am opus nicioadă, ne-am dotat cu toate utilităţile tehnice de care aveam nevoie, ne-am cumpărat cititoare din luna decembrie, am început activarea cardurilor din luna decembrie şi în secunda în care sistemul informatic a fost gata am încercat să utilizăm acest sistem, inclusiv cardul. Din păcate, acest lucru nu este posibil decat în perioade limitate de timp. Dacă luna mai a început cu un blocaj din primele zile, blocaj pe care CNAS nu l-a recunoscut nici pană acum, ulterior sistemul a început să funcţioneze ceva mai bine, tot cu perioade de blocaj dar şi cu perioade în care s-a putut lucra. Aceste perioade de blocaj înseamnă întarzierea foarte mare a timpului pentru o consultaţie, aglomerarea pacienţilor, nervozitate dusă la extrem a unor pacienţi care se află deja în suferinţă.
Cardul de sănătate şi erorile electronice bagă în boală deopotrivă pacienţi şi medici
La începutul lunii iunie s-a instaurat din nou un blocaj total. Concomitent se lucra pentru consultaţii, reţetă electronică şi pentru raportările către CAS. De luni, nu a existat nicio zi în care sistemul informatic să fie funcţional pe toată perioada de lucru în cabinet. Blocajele au durat în medie două, trei ore pe zi. În loc să ne începem activitatea la 8.00 – 8.30, respectiv, 13.00 – 13.30 pentru colegii care au lucrat în ture de după-amiază, am început cu întarziere”, a precizat, într-o conferinţă de presă organizată de PNL, medicul de familie Cristina Ducan.
Chinul continuă la farmacie
Fevronia Stoica spune că este nevoie de o metodă de control asupra banului, dar implementarea trebuie făcută cum trebuie
Şi medicul de familie Alexandru Ghenadi spune, că în urma unei analize, s-a constatat că sistemul dă cele mai multe erori în intervalul orar 09.00 – 13.00, cand la cabinet vin cei mai mulţi dintre bolnavi. După ce stau cu orele la cabinetul medicului de familie, pacienţii trebuie să mai piardă zeci de minute şi la farmacie. “Pacienţii sunt disperaţi. După ce au aşteptat la cabinetul medical două, trei ore, vin să mai stea şi la farmacie cel puţin jumătate de oră. De o mie de ori băgăm cardul! Suntem de acord cu orice metodă care înseamnă un control asupra banului dar trebuie să o implementăm cum trebuie, să nu ne batem joc de pacient”, a menţionat farmacista Fevronia Stoica. (Raluca MANOLACHE)