Social

Ai grijă de rinichii tăi - bea un pahar cu apă!

Raluca Manolache
12 mar 2015 1448 vizualizări
ieri a fost Ziua Mondială a Rinichiului iar Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS Focşani a derulat în Vrancea o campanie de conştientizare a populaţiei asupra bolii cronice de rinichi.Peste 220 de persoane din Vrancea sunt ţinute în viaţă datorită aparatelor de dializă

Ai tensiune arterială ridicată? Suferi de diabet? Ai în familie cazuri de boală de rinichi? Eşti supraponderal? Eşti fumător? Acestea sunt doat câteva dintre întrebările la care ar trebui să ne răspundem pentru a afla cât de expuşi suntem pentru a fi diagnosticaţi cu o boală a rinichilor. Şi pentru că că ieri a fost Ziua Mondială a Rinichiului, Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS (Internaţional Healthcare Systems) Focşani a derulat în Vrancea o campanie de conştientizare a populaţiei asupra bolii cronice de rinichi. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida World Kidney Day Organization  şi scopul a fost de informare cu privire la factorii de risc pentru boala cronică de rinichi şi modalităţile de depistare şi intervenţie. De aceea, voluntari din rândul personalului Centrului de Dializă au mers la o grădiniţă din comuna Vînători, la o fabrică de confecţii din Focşani şi la tinerii care se pregătesc pentru a deveni asistenţi medicali şi au distribuit materiale informative cu privire la bolile rinichiului, pentru a trage un semnal de alarmă referitor la incidenţa crescută a acestor afecţiuni. De asemenea, toţi vrâncenii au fost invitaţi să bea un pahar cu apă şi să ofere unul, pentru a-şi sărbători rinichii. Este vorba despre un gest simbolic. „Nu de puţine ori, pacienţii nou intraţi în dializă afirmă că nu au ştiut că suferă de o boală de rinichi. În realitate, boala era prezentă şi evolua fără simptome de ani sau chiar zeci de ani. Pentru a evita aceaste situaţie, sau măcar pentru a întârzia evoluția bolii cât mai mult posibil, este necesar ca aceasta să fie descoperită într-un stadiu precoce. Ideal ar fi chiar în momentul debutului. Dar, din pacate, BCR este una dintre afecţiunile încă subdiagnosticate datorită evoluţiei sale lente şi «silenţioase», ajungându-se, astfel, într-un stadiu foarte înaintat al bolii renale. BCR nu poate fi vindecată, dar luarea anumitor măsuri în stadiul incipient al bolii poate încetini evoluţia acesteia şi poate reduce la minimum riscurile complicațiilor la care sunt predispuse persoanele a căror funcţie renală este afectată”, este mesajul transmis de oficialii IHS.

Peste 220 de vrânceni se află în tratament

Peste 220 de persoane din Vrancea care suferă de afecţiuni ale rinichilor sunt ţinute în viaţă datorită aparatelor de dializă. Toţi aceştia bolnavi sunt trataţi la Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS, o companie privată care a preluat de la stat aceste servicii în mai multe judeţe. Conform informaţiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, din aceşti pacienţi, 161 sunt trataţi prin hemodializă şi 61 prin dializă peritoneală. Pacienţii vrânceni dependenţi de hemodialiază fac naveta şi de trei ori pe săptămână la Focşani pentru că viaţa lor depinde de aparatul de filtrat sângele. Banii pentru tratarea acestor pacienţi sunt alocaţi direct de la Bucureşti, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Aşa se face că numai în luna ianuarie, pentru tratamentul acestor bolnavi s-a alocat asuma de aproape 1,1 milioane de lei. Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani beneficiază de tratament patru pacienţi care necesită hemodializă. În luna ianuarie, Spitalul Mare din Focşani a primit de la CAS Vrancea aproape 20.000 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.