Gripa se extinde: accesul vizitatorilor în spitale rămâne restricţionat!
Gripa se extinde în judeţ, iar spitalele nu prea au medicamnte pentru a-i trata pe bolnavi! Medicii specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani au raportat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea 17 suspiciuni de gripă. Doar patru dintre aceste persoane au rămas internate în spital pentru că se simţeau rău. Medicii spun că acestea aveau febră mare, de 39-40 grade Celsius, tuse, gât uscat, dureri musculare şi de cap, frisoane, stare accentuată de oboseală. De asemenea, din cauza vremii, numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii a crescut în ultima săptămână. S-a înregistrat şi un deces din cauza pneumoniei. Conform raportărilor făcute către DSP Vrancea, în ultima săptămână 1.986 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii acute însă marea majoritate a bolnavilor nu au necesitat tratament de specialitate în spital, fiind internaţi doar 112 bolnavi. Alte 507 de persoane au aflat că suferă de pneumonie şi 122 dintre acestea au trebuit să se interneze în spital.
Spitalul nu are medicamente
Şi spitalele au resimţit din punct de vedere financiar creşterea numărului de pacienţi. La Spitalul Focşani s-a impus organizarea unei licitaţii pentru a fi achiziţionate medicamentele folosite în tratarea acestor bolnavi. S-a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea întregii game de bază precum antibiotice, antitermice, analgezice, seruri etc.. S-au cumpărat şi 2.000 de fiole dintr-un medicament folosit în tratarea gripei în condiţiile în care stocurile erau aproape finalizate. Anul trecut s-au folosit 500 de fiole din acest medicament, iar anul acesta, în doar trei luni, s-au folosit 300 de fiole.
Accesul în spitale, restricţionat
Odată cu creşterea numărului de îmbolnăviri, în spitale s-au impus o serie de măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor. S-a restricţionat accesul vizitatorilor în secţiile cu pacienţi vulnerabili precum terapie intensivă, obstetrică ginecologie, pediatrie, nou-născuţi, oncologie şi hematologie. În celelalte secţii se poate intra, dar timpul de vizită a pacienţilor nedeplasabili este de 10 – 15 minute. Vizitatorii trebuie să fie echipaţi cu pelerină şi mască, iar pentru pacienţii deplasabili, vizitele se fac în sălile de aşteptare.
Staţi departe de cei răciţi
În această perioadă, vrâncenii sunt rugaţi să respecte anumite măsuri pentru a se evita îmbolnăvirea precum: nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului, mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun şi se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile. Medicii recomandă să se evite contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii, febră, tuse, strănut, ochii congestionţi etc.. Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medic pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. (Raluca MANOLACHE)