Social

Mănâncă sănătos

Ziarul de Vrancea
27 sep 2014 1349 vizualizări
"Un măr pe zi ţine doctorul departe" e o veche zicală romanească. Alegând să mănânci sănătos poţi preveni afecţiunile cardiovasculare şi complicaţiile acestora.

Recomandări generale:
Consumă o varietate bogată de vegetale şi fructe. Acestea cu cât au o culoare mai intensă, cu atât sunt mai bune, întrucât au un conţinut de micronutrienţi mai bogat (de exemplu: spanac, morcovi, piersici, fructe de pădure).
Alege cereale integrale şi alimente bogate în fibre. În această categorie intră legumele, leguminoasele (fasole, linte, etc) şi fructele. Cerealele integrale includ preparate din grâu integral, ovăz, secară, orz, orez brun, hrişcă, bulgur, mei şi qinoa.
Mănâncă peşte cel puţin de două ori pe săptămâna. Peştii "uleioşi" precum somon, macrou şi sardine sunt bogaţi în acizi graşi omega-3, prin care se reduce riscul de moarte subită şi de boală coronariană. Cel puţin 5-10% din caloriile consumate zilnic să reprezinte acizi graşi omega-6 ce se găsesc în uleiuri vegetale precum uleiurile de floarea soarelui, şofrănel, porumb, soia, alune, nuci.
Limitează consumul zilnic de grăsimi saturate (care se găsesc mai ales în produsele animale) la mai puţin de 7% din caloriile totale/zi. Alege cărnuri slabe şi alternative vegetale (precum soia), produse lactate cu conţinut redus sau fără grăsimi. Prepară carnea roşie, carnea de pui fără piele şi peştele numai la grătar sau copt.
Încearcă să foloseşti puţin sau chiar deloc sarea. Încearcă să eviţi carnea procesată (fiind bogată în sare). Reducerea aportului de sare va conduce la scăderea valorilor tensiunii arteriale şi a riscului de boală cardiovasculară.
Evită alimentele şi băuturile cu mult zahăr sau îndulcitori (glucoză, fructoză, maltoză, sucroză, dextroză, sucuri concentrate, siropuri).
Hidratează-te. Apa este esenţială pentru bună funcţionare a organismului uman. Zilnic corpul nostru pierde aproximativ 2 litri de apă. Aceştia trebuie înlocuiţi cu apă proaspătă sau cu apa din alimente. Ai grijă să creşti consumul de lichide atunci când eşti activ, când e foarte cald afară, când ai diferite afecţiuni cauzatoare de febră, diaree sau vomismente.
Dacă consumi alcool, fii moderat. Specialiştii recomandă 2 unităţi de alcool pe zi pentru bărbaţi şi 1 unitate pentru femei. În Europa o unitate de alcool conţine aproximativ 15 ml alcool pur.
Persoanele cu boală cardiacă prezentă sau cu cu valori crescute ale trigliceridelor au recomandarea de a consuma suplimente de acizi graşi omega-3. (Sursa: http://www.romanianheart.ro/)
Sănătatea inimii tale este vitală. Ai grija de inima ta şi participă la „Promenada inimilor”, eveniment care va avea loc la Focşani, pe 28 septembrie!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.