Social

Cum ne ferim de caniculă! Primăriile trebuie să amenajeze puncte de prim-ajutor

Raluca Manolache
5 aug 2014 923 vizualizări
Spitalele trebuie să se pregătească pentru următoarea perioadă să îi ajute pe cei care suferă de la soare

Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în această perioadă cu temperaturi extreme u populaţia este sfătuită să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 10 şi 17
Autorităţile din sănătate trebuie să se pregătească pentru următoarea perioadă astfel încat bolnavii să nu aibă de suferit din cauza temperaturilor extreme. Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate. Şi serviciile de ambulanţă trebuie să fie pregătite şi să lucreze la capacitate maximă. „Ministrul Sănătăţii  a cerut personalului din aceste structuri să ia măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile fluctuante. Astfel, serviciile de ambulanţă vor trece la alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Au fost atenţionate şi unităţile de primiri urgenţe pentru a asigura numărul optim de personal şi cantitatea de medicamente necesare în tratamentul afecţiunilor specifice acestei perioade”, informează Ministerul Sănătăţii.

Cum ne ferim de căldură

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vin şi cu o serie de sfaturi pentru a ne proteja de căldură. „Adaptarea organismului uman în temperaturi înalte este mai dificilă pentru persoanele cu boli cardio-vasculare, uneori şi pentru persoanele sănătoase. Prin transpiraţie se pierd cantităţi mai mari de apă şi electroliţi decat în mod obişnuit, apărand astfel semnele clinice ale unui sindrom de deshidratare: limbă uscată, urină concentrată cantitativ scăzută, vene colabate, puls slab, tegumente reci, umede, palide, creşte frecvenţa cardiacă, respiraţii frecvente, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, tulburări nervoase (ameţeală, oboseală, lipotimie)”, spun specialiştii de la DSP. Astfel, medicii recomandă: consumul de lichide care să acopere necesităţile zilnice de 2,5 – 3 litri, menţinerea unei temperaturi confortabile în încăperi prin ventilaţie corespunzătoare, desfăşurarea activităţilor între orele 07.00 – 11.00 şi 17.00 – 21.00, evitarea expunerii la soare între orele 10.00 – 17.00, mai ales pentru copii şi bătrani. Semnele clinice ale insolaţiei sunt ameţeală, sete, dureri de cap, contracţii musculare, greaţă, comportament apatic.  După cateva zile caniculare, pentru ziua de astăzi, meteorologii anunţă că vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată. Local, îndeosebi în jumătatea vestică a ţării şi în zonele de deal şi de munte vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20... 30 l/mp şi se va semnala grindină. Cum luna august este abia la început, temperaturile caniculare vor reveni. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.