Social

Ne tratăm în spitale autorizate parţial, concepute pentru atleţi!

Raluca Manolache
29 iun 2014 1410 vizualizări
Neconformităţile depistate de Direcţia de Sănătate Publică în spitalele din judeţ persistă de ani de zile şi necesită investiţii majore pentru remediere u la Spitalul monument Vidra au fost depistate cele mai mari probleme, iar soluţia propusă de inspectori este desfiinţarea sau reorganizarea unităţii u în două spitale, accesul pacientului pe targă sau cărucior este imposibil pe scări

Ne tratăm în spitale care deţin autorizaţie sanitară de funcţionare cu termen de conformare, adică nu îndeplinec întocmai regulile de igienă şi circuitele sanitare cerute de lege. Spitalele din judeţ nu au reuşit să obţină de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea autorizaţie de funcţionare definitivă pentru că nu sunt îndeplinite toate cerinţele impuse de legislaţia în vigoare. De altfel, faptul că spitalele noastre au rămas în urma istoriei se vede chiar de la intrare. Instituţia din Sănătate a prezentat Prefecturii Vrancea o situaţie cu deficienţele întalnite în unităţile spitaliceşti, conform căreia neconformităţile depistate persistă de ani de zile, iar dacă unele au putut fi rezolvate, altele nu, deoarece pentru remedierea lor sunt necesare investiţii majore iar spitalele nu dispun de fondurile necesare. Astfel, la Spitalul Adjud în secţii precum medicină internă, compartimentul cardiologie, nu se respectă normele de amplasare a paturilor, din cauza lipsei de spaţiu, în majoritatea secţiilor nu se respectă normele privind numărul de grupuri sanitare, nu există suficiente spaţii pentru depozitarea lenjeriei curate şi murdare, nu sunt semnalizate corect toate încăperile, iar unitatea nu dispune de bazin final de dezinfecţie a apelor uzate, înainte de deversarea în canalizarea centralizată.

Ar trebui să avem sonerii în saloane

Şi la Spitalul Panciu nu există serviciu unic de internare-externare care să includă toate compartimentele, accesul pacientului pe targă sau cărucior este dificil la etaj datorită scărilor înguste şi nu toate saloanele sunt dotate cu prize electrice şi oxigen, sonerie şi sisteme de iluminat. De asemenea, arată inspectorii sanitari, nu se respectă normele de amplasare a paturilor, din cauza lipsei de spaţiu. Nici această unitate nu dispune de bazin final de dezinfecţie a apelor uzate, înainte de deversarea în canalizarea centralizată. La Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, inspectorii de la DSP Vrancea au constatat că nu există suficiente spaţii pentru depozitarea lenjeriei curate şi murdare, nu se respectă normele de amplasare a paturilor, din cauza lipsei de spaţiu, nu există amenajată garderobă şi serviciu de informaţii pentru vizitatori şi aparţinători.  De asemenea, bucătăria nu prezintă circuit funcţional corect. Iar aceastea sunt doar o parte dintre deficienţele constatate.

Spitalul Vidra trebuie reorganizat

La Spitalul comuna din Vidra au fost depistate cele mai multe neconformităţi. “Avand în vedere neconformităţile majore constatate şi lipsa de fonduri la nivelul spitalului, este necesar un proiect de reoganizare a structurii spitalului astfel încat secţiile chirurgicale care funcţionează impropriu, să fie desfiinţate. Deoarece în zonă este necesară existenţa unei unităţi sanitare cu paturi, propunerea este de transformare a acestuia în spital de boli cronice, precum şi organizarea unui centru multifuncţional”. se arată în raportul inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică. Spitalul de la Vidra este monument istoric şi circuitele funcţionale sunt mai greu de modificat. În urma controalelor s-a constatat că circuitul pacientului este incorect prin: lipsa sectorului de internare-externare care să includă toate compartimentele, deplasarea în afara pavilionului central pentru examene de laborator şi explorări, accesul pacientului pe targă sau cărucior este imposibil, circuitul personalului este incorect. Şi circuitul alimentului este incorect pentru că alimentele preparate traversează zona camerei de gardă şi nu pot fi transportate la etaj decat manual pentru a fi distribuite pe compartimente. De asemenea, nu există suficiente spaţii de depozitare, primirea lenjeriei murdare şi eliberarea lenjeriei curate se fac pe acelaşi traseu necesitand ieşirea din pavilionul central. Nici la Vidra nu există sectoare de primire, informare şi educare a vizitatorilor, aşa cum ar trebui să fie în orice spital civilizat.

Doi ani de graţie

Toate spitalele din judeţ au primit termene de conformare pentru remedierea deficienţelor. Acestea trebuie să găsească soluţii pană în anul 2015, pentru unele deficienţe, sau 2016 pentru altele. Majoritatea unităţilor sanitare au primit sarcina de a dota saloanele cu prize electrice şi de oxigen, sonerie pentru alertarea personalului medical în caz de probleme şi sisteme de iluminat, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Chiar dacă pare banală, soneria de la capul bolnavului este mai mult decat necesară bolnavilor, în condiţiile în care personalul medical s-a împuţinat. Nu de puţine ori pacienţii au decedat în spital ori au îndurat dureri cumplite pentru că nu a avut cine să alerteze personalul medical. De asemenea, spitalele trebuie să se reorganizeze astfel încat să se permită respectarea suprafeţei de pat, să se amenajeze spaţii pentru depozitarea lenjeriei curate şi murdare şi pacienţii să beneficieze de spaţii adecvate de informare sau educaţie sanitară. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.