Social

Internaţi cu anii! Cazurile sociale, o povară pe bugetul Spitalului

Raluca Manolache
25 iun 2014 1755 vizualizări
Conducerea celei mai mari unităşi sanitare din judeţ s-a văiat ieri, în cadrul unei şedinţe de la Prefectură, că vrancenii îşi abandonează rudele în spital u aşa se face că un bolnav a stat internat un an de zile în secţia de ortopedie u alţi doi pacienţi au internări de lună durată la chirurgie şi neurologie u asigură hrană şi cazare pe patul de spital timp îndelungat Constantin Mandrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, îşi doreşte să conducă o unitate mai eficientă şi cu un profit mai mare, situaţie în care a propus Ministerului Sănătăţii reorganizarea unităţii

Această problemă a fost ridicată ieri, în cadrul şedinţei comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice ce a avut drept temă “măsuri luate de instituţiile cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii pentru diminuarea problemelor înregistrate în sistemul serviciilor de sănătate din judeţul Vrancea”. Managerul Spitalului a menţionat că s-a solicitat oficialilor de la Bucureşti modificarea structurii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, dar pentru că sunt unele dificultăţi la nivel local, în speţă neînţelegeri cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, nu s-a putut aproba noua structură. “Am încercat să eficientizăm actul medical pe fiecare compartiment. Dacă există o specialitate care nu are o adresabilitate foarte mare şi nu stăm foarte bine pe ceea ce încasăm de la CAS atunci am încercat să luăm paturi şi să le ducem în altă parte, unde adresabilitatea este mare, eficienţa este bună şi putem încasa bani”, a precizat Constantin Mandrilă.

Cazurile sociale, o problemă la Spitalul Focşani

A fost luată în discuţie şi problema cazurilor sociale. Nu puţine sunt situaţiile în care, după ce sunt trataţi, unii pacienţi nu au unde pleca şi ocupă paturile spitalului mai mult decat ar trebui. Aceasta şi în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi bătrani ajung la spital. În primele luni din acest an, au fost internaţi 13.938 pacienţi din care 5.792 pacienţi făceau parte din  grupa de varstă 50-70 ani, iar 2.341 făceau parte din grupa de varstă peste 80 ani. Au fost fost şi 9.684 pacienţi care au fost spitalizaţi pentru 24 de ore. Dintre aceştia 3.447 pacienţi au varsta cuprinsă între 50-70 ani şi 505 pacienţi au peste 80 ani. “Această categorie de bolnavi este una cu nevoi speciale, deoarece mulţi dintre ei sunt abandonaţi în spital de rude. Conducerea spitalului s-a ocupat îndeaproape de acest aspect,  desemnand  personal care să rezolve cazurile problematice. În primul rand se încearcă reintegrarea varstnicului în familie, iar dacă aceasta nu este posibilă, se fac demersurile necesare instituţionalizării acestuia într-un centru cu specific. Această acţiune presupune implicare totală şi efort  financiar din partea instituţiei spitaliceşti, deoarece persoanei în cauză i se asigură hrană şi cazare pe patul de spital timp îndelungat, lucru care duce la cheltuieli suplimentare nedecontate de CAS Vrancea. De exemplu, în secţia Ortopedie, un pacient care deşi nu mai necesită spitalizare, a ocupat patul de spital timp de un an, pană cand s-a reuşit instituţionalizarea lui într-un centru din Iaşi, localitatea de domiciliu. În momentul de faţă mai avem încă 2 astfel de cazuri, în secţiile Chirurgie şi Neurologie, pentru care spitalul face eforturi să le asigure hrană şi cazarea. La momentul actual internarea lor într-un centru de profil este îngreunată de către instituţiile în cauză, care dau vina pe lipsa de locuri”, spun oficialii spitalului.

Mandrilă: "Nu pot să spun că trăim foarte frumos"

Tot în şedinţa de ieri, Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea, a spus că din acest an managerii de spitale vor putea fi traşi la răspundere în cazul în care pacienţii vor fi trimişi să îşi cumpere medicamentele pe care ar trebui să le primească în spital. “Vor exista sancţiuni dacă acest lucru nu se realizează”, a precizat Copaci. Deşi la Spitalul Focşani încă se practică îndrumarea bolnavilor la farmaciile din oraş pentru cumpărarea anumitor tratamente, Constantin Mandrilă a spus în şedina de ieri că “în ciuda problemelor financiare pe care le avem, în ciuda controalelor pe care le avem, continuăm să facem proceduri pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare în aşa fel încat să nu fie o lipsă acută a acestora. Nu pot să spun că trăim foarte frumos şi avem de toate, însă necesarul pentru spital îl avem”. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.