Social

Ce analize se pot face la DSP şi cat costă!

Raluca Manolache
28 mai 2014 2321 vizualizări
Instituţia a caştigat anul trecut 530.000 lei din asemenea prestaţii

Ce analize ne putem face la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea? Instituţia din sănătate a reuşit anul trecut să caştige mai mulţi bani la capitolul venituri proprii, încasări realizate în urma analizelor efectuate şi a altor servicii acordate. Astfel, DSP Vrancea a reuşit să strangă în urma efectuării de servicii suma de 530.000 de lei. „Veniturile proprii din prestări servicii realizate conform H.G. nr. 59/2003 privind înfiinţarea de către Ministerul Sănătăţii a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, reprezintă o altă sursă de finanţare pentru cheltuieli curente şi de capital. Încasările reprezentând aceste venituri proprii în anul 2013 au fost în sumă de 530 mii lei, provenind din încasări pentru prestaţii realizate de laborator şi compartimente funcţionale ale Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Vrancea pe baza Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 37/2006 şi a Ordinului nr. 1030/2009 cu privire la stabilirea tarifelor”, spun specialiştii DSP. Creşterea veniturilor proprii se datorează însă majorării de către Ministerul Sănătăţii a tarifelor pentru prestaţiile în domeniul sănătăţii publice efectuate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Tarifele s-au modificat în 2012, moment în care practic preţul unor analize aproape s-a dublat, în timp ce altele au suferit o majorare de 10%-30%. Astfel, de la analizele la apă şi alimente, pană la analizele la sange şi determinările care trebuie plătite de angajator pentru evaluarea riscurilor de îmbolnăvire la locul de muncă, toate s-au scumpit în condiţiile în care acestea nu au mai fost modificate din 2006. Sunt exceptate însă de la plata prestaţiilor instituţiile publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, finanţate integral de la bugetul de stat, precum şi persoanele fizice care beneficiază de gratuitate, conform prevederilor legale în vigoare. (Raluca MANOLACHE)
În următoarele randuri vă prezentăm cateva dintre cele mai solicitate analize efectuate la DSP şi preţul acestora:
 -  coprocultură - 35 de lei
 - antibiogramă – 25 lei
 - exudat faringian  - 25 de lei
 -  Testul Elisa, pentru depistarea HIV  -  30 de lei
 - examen bacteriologic al sputei - 25 de lei
 - examenul coproparazitologic - 12 lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.