Consultaţii obligatorii, internări mai puţine şi bilete electronice de la 1 iulie
Regulile din sistemul sanitar de stat se modifică. Autorităţile din sănătate se pregătesc pentru noile reguli ce vor sta la baza acordării serviciilor medicale către persoanele care cotizează la Sănătate. De asemenea, se modifică şi modul de decontare a facturilor către furnizorii de servicii medicale. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a prezenta principalele modificări din sistem, modificări ce vor intra în vigoare de la 1 iulie 2014. „Se doreşte, în primul rând, reducerea birocraţiei prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic. La toate tipurile de asistenţă medicală se vor introduce bilete de trimitere electronice şi se va factura electronic. Toţi furnizorii vor transmite începand cu data de 1 iulie 2014 toată formularistica în format electronic. În luna iunie va fi o testare a sistemului, iar furnizorii nu se vor mai deplasa la CAS pentru a depune factura”, a precizat Mihai Copaci.
Vom avea riscogramă în funcţie de vârstă şi sex
În premieră, toate persoanele până la vârsta de 39 de ani, deşi nu suferă de nicio boală, vor trebui să se prezinte la medicul de familie pentru un consult, cel puţin o dată la trei ani. Persoanele care au peste 40 de ani vor trebui să meargă la medicul de familie anual. În urma acestor consultaţii se va completa şi riscograma pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare. În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei se introduc şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital. A fost revizuită şi lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, urmand să fie introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron etc.. Ne vom putea trata gratuit şi la medicul stomatolog. În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.
Managerii trebui să îşi asume că asigură tratamentul bolnavilor
Odată cu intrarea în vigoare a noiloe reglementări, managerii de spitale vor trebui să îşi asume că asigură tratamentul bolnavilor iar aceştia nu vor mai fi trimişi la farmacie pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie deşi sunt internaţi. Vor exista şi sancţiuni în cazul în care vor exista sesizări cu privire la acest aspect destul de întalnit la ora actuală în spitale. De asemenea, autorităţile vor să reducă numărul de internări. Sunt precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi, afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor. (Raluca MANOLACHE)