Social

Mergi la medic, dosarul medical devine electronic! Vezi cum îl poţi vedea

Raluca Manolache
16 mai 2014 1860 vizualizări
Medicii care lucrează în sistemul informatic unic integrat al CAS Vrancea transmit informaţiile medicale direct în dosarele electronice ale pacienţilor u dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, spune că pacienţii ar trebui să îşi dea acordul înainte ca aceste informaţii să ajungă în programul informatic

Aţi mers la medic în ultima perioadă şi aţi primit reţetă medicală? Atunci, este posibil ca şi dosarul electronic de sănătate să fi fost iniţializat. Aceasta pentru că autorităţile din sănătate au anunţat că iniţializarea dosarului electronic se face printr-o consultaţie, indiferent dacă aceasta se face la medicul de familie, în ambulator sau la spital. Din acel moment, toate datele existente în sistemul Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, reţetele şi analizele, sunt adunate în dosarul pacientului. "Următoarea accesare a dosarului ne permite să accesăm un minim de date legate de pacientul respectiv. Cine nu are nicio internare este sănătos, are un dosar gol. Iniţializarea se face cu ocazia unui prim consult. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor şi aceasta este tema unui program viitor. Medicul de familie nu va scrie şi nu este obligat cel puţin la început să scrie aceste date", a explicat pentru presa naţională Marius Filip, expert onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), responsabil cu promovarea DES.

Se păstrează confidenţialitatea datelor?

Şi în Vrancea au fost iniţializate aceste dosare. Aceasta pentru că medicii de familie care lucrează în SIUI transmit informaţiile director în acest dosar. Dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, spune că pacienţii ar trebui să îşi dea acordul înainte ca aceste infomaţii să ajungă în programul informatic. „Mi se pare o măsură abuzivă pentru că datele medicilor sunt transferate fără acordul pacienţilor şi fără garanţia păstrării confidenţialităţii datelor”, a precizat dr. Grigore Hanţă. Doctorii se întreabă şi dacă acest program va funcţiona fără probleme în condiţiile în care informaţiile sunt preluate din SIUI, sistem care nu de puţine ori le-a creat probleme medicilor de familie. Chiar dacă sistemul ar trebui să ţină o evidenţă clară a pacienţilor asiguraţi de pe listele medicilor de familie, au fost şi situaţii în care medicii s-au trezit cu persoane nevalidate în mod eronat.

Dosarul poate fi accesat în baza CNP-ului

Autorităţile din sănătate spun că la dosarul electronic au acces proprietarii datelor, adică pacienţii şi medicii curanţi, iar accesul la DES se poate face fără acceptul pacientului doar într-o situaţie urgentă. Aceasta pentru că acest dosar conţine informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor. Fiecare pacient îşi poate accesa dosarul în baza CNP-ului. Portalul DES este accesibil la adresa www.des-cnas.ro şi conţine o secţiune dedicată celor mai frecvente întrebări referitoare la utilizarea sistemului atât de medici, cât şi de pacienţi (http://www.des-cnas.ro/wps/portal/cnas/FAQ. „Veţi putea acorda medicilor acces la dosarul dumneavoastră de sănătate şi veti şti cine l-a accesat asigurând protecţia şi confidenţialitatea informaţiilor. Sunteţi singura persoană care deţine controlul total al Dosarului Electronic de Sănătate prin vizualizarea tuturor accesărilor dar şi a actualizărilor făcute de medici. Astfel, orice modificare apărută în orice secţiune este însoţită de data, ora şi parafa doctorului care a operat modificări în sistem. Un medic care nu are acces implicit la dosarul dumneavoastră, poate consulta doar sumarul şi informaţiile pentru situaţiile de urgenţă. Pentru a consulta întreg dosarul, este necesară prezenţa şi acceptul dumneavoastră. Puteţi acorda acces la întregul dosar medical unui medic anume, prin introducerea codului parafei medicului. Acel medic va putea astfel accesa dosarul chiar dacă nu este prezent. Se poate reveni oricând la setările iniţiale şi pacientul poate retrage acest drept de acces”, sunt informaţi pacienţii prin intermediul site-ului destinat DES. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.