Social

Spitalele de urgenţă pot înfiinţa secţii de terapie intensivă pentru arşi

Raluca Manolache
15 mai 2014 1062 vizualizări
Acestea ar urma să funcţioneze în vecinătatea secţiei de chirurgie plastică, dar vor avea spaţii distincte şi circuite separate

Spitalele de urgenţă ar putea înfiinţa unităţi de terapie intensivă, cu cel mult zece paturi, pentru bolnavii cu arsuri grave. Acestea ar urma să funcţioneze în vecinătatea secţiei de chirurgie plastică, dar vor avea spaţii distincte şi circuite separate faţă de restul unităţii sanitare. Cel puţin acest lucru este prevăzut într-un proiect al Ministerului Sănătăţii, care a lansat în dezbatere publică un proiect privind înfiinţarea unităţilor de terapie intensivă pentru arşi grav, având în vedere propunerea Comisiei de specialitate de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă a Ministerului Sănătăţii. “Unitatea de terapie intensivă arşi grav este unitatea în care se asigură asistenţa de urgenţă calificată şi asistenţă medicală complexă de specialitate pentru bolnavii arşi gravi din teritoriul arondat. Aceasta va fi condusă de către un medic şef -medic primar în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă -prin asimilare cu funcţia de medic şef de secţie. Dotarea acestor unităţi este prevăzută în anexa nr.1 la prezentul ordin. Unitatea de terapie intensivă arşi grav va avea acces permanent şi de urgenţă la structurile paraclinice ale unităţii sanitare cu personalitate juridică, dispunând de mijloace informatizate pentru vehicularea informaţiilor. Personalul care va deservi unitatea de terapie intensivă arşi grav este format din personalul medico -sanitar propriu, încadrarea cu personal fiind prevazută în anexa nr.2 la prezentul ordin. Linia de gardă la nivelul acestor structuri este asigurată de către medici în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi medici în specialitatea ATI. Asigurarea consulturilor interdisciplinare se face cu medicii din cadrul unităţii cu personalitate juridică, în timpul programului de muncă, cu medicii de specialitate care asigură liniile de gardă sau prin chemări de la domiciliu, după caz, în afara programului de lucru”, se arată în proiect. Spitalele care vor înfiinţa astfel de unităţi pentru persoanele care au suferit arsuri grave vor trebui să asigure obligatoriu materiale sanitare şi medicaţia specifică acestei patologii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.