Social

CUP Salubritate reciclează anual 20 de tone de pet-uri şi 50 de tone carton

Iulia Crețu
27 apr 2014 1296 vizualizări
Romania are obligaţia ca de la 1 ianuarie 2016 să asigure infrastructura pentru colectarea selectivă a patru tipuri de deşeuri, respectiv hârtie, metal, plastic şi sticlă u la Focşani acest sistem este deja funcţional, orăşenii aruncand în principal hartie, plastic şi mai puţin sticlă sau metal

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a supus dezbaterii publice proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea legii privind regimul deşeurilor. Potrivit acestuia, autorităţile administraţiei publice din Romania au obligaţia ca de la 1 ianuarie 2016 să asigure infrastructura pentru colectarea selectivă a patru tipuri de deşeuri, respectiv hârtie, metal, plastic şi sticlă. Actul normativ precizează că primăriile trebuie să asigure colectarea separată pentru aceste deşeuri încă din 2012, dar infrastructura completă să fie pusă la punct pană în 2016. Legea dă voie deţinătorilor legali ai gunoaielor menajere să vandă materialele valoroase rezultate din colectare şi sortare, iar sumele obţinute să fie investite exclusiv pentru finanţarea gestionării deşeurilor. La Focşani, societatea care se ocupă cu ridicarea şi sortarea gunoiului menajer, CUP Salubritate, are deja implementat sistemul pentru valorificarea celor patru tipuri de deşeuri. Potrivit declaraţiilor oferite de directorul societăţii, Viorel Profiroiu, focşănenii aruncă în mare parte pet-uri şi carton, mai puţin sticlă sau metal. Anual, se reciclează peste 20 de tone de pet-uri, 3-4 tone de folie de plastic şi pană la 50 tone de carton. „Noi avem dotarea necesară pentru colectarea separată a deşeurilor, le şi vindem. CUP Salubritate este în pas cu legea. Am făcut investiţiile necesare, dispunem de 100 de puncte de colectare selectivă în oraş, avem şi staţia de sortare a deşeurilor. Cu aceste investiţii se limitează materia primă folosită, petrol pentru plastic şi pet-uri, lemn pentru carton sau nisip pentru sticlă. Anual, se ajunge la aproape 20 de tone de pet-uri reciclate, 3-4 tone de folie de plastic şi 50 tone de carton. Sticla nu este foarte multă, ce strangem ajunge la staţia de asfalt. Avem o ţintă de 15% reciclare pe care am atins-o”, ne-a spus Viorel Profiroiu, şeful de la CUP Salubritate. Legea romanească are la bază o directivă europeană care are ca obiectiv „o societate a reciclării”, urmărind evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă.

Orăşenii produc mai mult gunoi decat sătenii

Rezultatele unui studiu de specialitate, întocmit de Eco-Rom Ambalaje, arată că, în prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 kilograme de deşeuri menajere/an (plastic, metal, hârtie-carton, sticlă, resturi de mâncare etc.), în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, circa 95 de kilograme de deşeuri menajere/an. În ceea ce priveşte separarea deşeurilor generate, cercetarea relevă faptul că la oraş populaţia aruncă selectiv, în containerele dedicate de 1,1 metri cubi, o cantitate de 8,4 kilograme (6,3%) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kilograme deşeuri reciclabile generate anual de o persoană). Cele mai multe deşeuri reciclabile identificate de către cetăţeni sunt cele de hârtie, urmate de cele de plastic şi de cele de sticlă. În prezent, 7,5% din toate deşeurile de ambalaje trimise la gropile de gunoi sunt colectate în containerele de 1,1 metri cubi, respectiv cinci kilograme din totalul de 65 de kilograme de deşeuri de ambalaje generate în fiecare an de o persoană, în mediul urban. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.