Social

Doctorii de familie fac propuneri pentru noul pachet de servicii medicale

Raluca Manolache
14 apr 2014 1146 vizualizări
S-a întocmit o listă de propuneri în care medicii vranceni spun ce ar trebui să se modifice şi mai ales de ce

Medicii de familie din Vrancea fac propuneri pe marginea noului pachet de servicii medicale în baza căruia persoanele asigurate şi neasigurate vor fi tratate cel mai probabil din luna mai, cand se va aproba noul contract. Chiar dacă Patronatul Medicilor de Familie Vrancea a mai făcut propuneri şi cu alte ocazii, iar unele dintre acestea nu au fost luate în calcul, medicii speră ca de această dată situaţia să se schimbe. S-a întocmit o adresă în care medicii vranceni spun ce ar trebui să se modifice şi motivează propunerile făcute. Astfel, dacă în proiectul iniţial se menţionează că medicii ar trebui să acorde consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, doctorii de familie spun că “gravida şi lehuza sunt asigurate şi fără plata contribuţiei la fond, conform legii 95 şi prin urmare beneficiază de pachetul de bază pe perioada sarcinii şi lehuziei.". Doctorii spun că, în aceste condiţii, se impune precizarea acestor servicii în contract şi mai ales modul de decontare. Sunt prevederi şi legate de eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, iar medicii solicită ca acest serviciu să fie decontat de banca sanitară. „Constatarea decesului este un serviciu/consultaţie la domiciliu, motiv pentru care trebuie decontat. Serviciul se decontează ca urmare a examinării decedatului. El trebuie plătit chiar dacă din motive obiective nu se eliberează şi certificatul constatator al decesului. Eliberarea certificatului este act de suport şi nu se decontează la cei înscrişi”, se arată în adresa Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. 

Cand vom putea beneficia de consultaţii la medicul de familie

Medicii de familie cer şi modificarea anumitor expresii în ceea ce priveşte perioada în care persoanele, care nu se află în evidenţă cu anumite afecţiuni, ar trebui să se prezinte la doctor pentru că “Nu i se poate pretinde pacientului să se prezinte la exact 3 ani". SIUI-ul, spun medicii, aşa va interpreta sintagma „la 3 ani” şi va respinge astfel de servici!. Astfel, pentru toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani s-ar putea deconta maxim 2 consultaţii/asigurat o dată pe durata a 3 ani calendaristici. "Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual, conform prevederilor de la punctul 1.2.4.2 şi se decontează maxim 2 consultaţii/asigurat pe parcursul unui an calendaristic. Toate persoanele asimptomatice cu vârsta > 40 ani, anual, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare conform Anexei 3 C. Se decontează maxim 2 consultații/asigurat pe parcursul unui an calendaristic”, mai spun medicii din Vrancea în documentul întocmit în urma consulărilor profesionale. Acestea sunt doar cateva dintre propunerile făcute de doctorii din judeţ. Rămane de văzut dacă propunerile vor fi incluse în pachetul de servicii medicale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.