Social

Criză de asistenţi maternali! 266 de "părinţi" pentru 550 de copii

Raluca Manolache
30 mar 2014 2871 vizualizări
In ultimii cinci ani, 100 de asistenţi maternali profesionişti au renunţat la această meserie pe fondul lipsei de sprijin instituţional.Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la DGASPC Vrancea, care va conţine şi informaţii cu privire la numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire

Criză de asistenţi maternali pentru copiii abandonaţi! În ultimii ani, din cauza sumelor prea mici pe care le primesc, unii dintre asistenţii maternali angajaţi de Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea au decis să părăsească sistemul de protecţie a copilului. În ultimii cinci ani, 100 de asistenţi maternali profesionişti au renunţat la această meserie. Cei mai mulţi şi-au dat demisia în 2010, fiind vorba despre 46 de persoane. Aşa se face că la începutul acestui an în subordinea DGASPC Vrancea se mai aflau 266 de asistenţi maternali şi 550 de copii cu măsura de protecţie specială în grija asistenţilor profesionişti. “ Varstele acestor copii sunt cuprinse între 0-18 ani. Din aceştia 68 copii sunt plasaţi la asistenţi maternali cu domiciliul în mediul urban, iar 482 de copii sunt plasaţi în mediul rural. În vederea obţinerii atestatului de asistent maternal şi-au depus dosarele 46 persoane anul trecut la DGASPC Vrancea”, ne-a precizat Mădălina Paraschiv, purtătorul de cuvant al DGASPC Vrancea. Conform legislaţiei în vigoare, pe perioada încredinţării sau a plasamentului copilului asistenţii maternali profesionişti beneficiază de următoarele drepturi: salariu de bază stabilit între limita minimă şi limita maximă pentru asistentul social cu pregătire medie, în funcţie de vechimea în muncă, un spor de 15% calculat la salariul de bază, pentru condiţii de încordare psihică ridicată şi responsabilitate sporită în care se desfăşoară activitatea, un spor de 15% calculat la salariul de bază, pe perioada în care au în plasament sau încredinţare cel puţin 2 copii şi un spor de 25% calculat la salariul de bază, pentru fiecare copil cu handicap/dizabilităţi, infectat HIV saucu boli asociate SIDA, încredinţat ori primit în plasament.
   
Cum poţi deveni “părinte plătit de stat”

Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la DGASPC Vrancea, în care să-şi arate disponibilitatea de a avea grijă de copiii orfani sau abandonaţi de părinţii naturali. Cererea va conţine informaţii cu privire la numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de varstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap, infectaţi HIV sau afectaţi de SIDA. Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist.”Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au capacitate deplină de exerciţiu, prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic, prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi, au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament sau în încredinţare, au urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist. Nu poate fi asistent maternal profesionist: persoana care a suferit o condamnare prin hotărare judecătorească rămasă definitivă, pentru săvarşirea cu intenţie a unei infracţiuni, părintele decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărare judecătorească rămasă definitivă, persoana care suferă de boli cronice transmisibil”, se arată în legislaţia actuală. Asistenţii maternali profesionişti au fost o soluţie de succes pentru integrarea copiilor abandonaţi după desfiinţarea orfelinatelor comuniste, adevărate "lagăre pentru copii", după cum le-a numit presa occidentală după 1989. Oficialii de la Protecţia Copilului spun că au în judeţ multe exemple de succes, în care micuţii aflaţi în grija statului s-au integrat perfect în familiile asistenţilor maternali, unde se simt excelent şi au recuperat decalajele de dezvoltare acumulate pe parcursul instituţionalizării. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.