Social

Îmbolnăviţi în spitale!

Ziarul de Vrancea
9 mar 2014 936 vizualizări
La Spitalul Judeţean din Focşani s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti u aceasta şi pentru că, din cauza lipsei de personal specializat, nu toate spitalele depistează şi raportează aceste infecţii

Îmbolnăviţi în spitale! Zeci de pacienţi din Vrancea au avut ghinionul pe parcursul anului trecut să intre cu o afecţiune în spital şi să iasă cu două. Aceasta după ce au contractat infecţii intraspitaliceşti, cunoscute şi sub denumirea de infecţii nosocomiale. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a întocmit o statistică cu privire la situaţia pe anul trecut  şi s-a constatat că în cele cinci spitale ale judeţului s-au înregistrat 184  infecţii nosocomiale  ceea ce înseamnă o incidenţă de 0,36 la 100 externaţi. Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri intraspitaliceşti, care sunt foarte greu de tratat, au fost semnalate la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani. “Distribuţia  infecţiilor nosocomiale pe spitale este următoarea: Spitalul Judeţean Focşani 176 cazuri,  Spitalul municipal Adjud 1 cazuri, Spitalul Cronici Dumbrăveni  3 cazuri, Spitalul Vidra 4 cazuri. Din cele 184 infecţii nosocomiale declarate,176 aparţin Spitalului Judeţean Focşani  fapt justificat de adresabilitatea mare a acestui spital  şi de gravitatea cazurilor internate. La nivelul Spitalului Judeţean Focşani  au fost investigate cu laboratorul pentru depistarea etiologiei 166  din cele 176”, se arată în raportul întocmit de DSP Vrancea.

Prea puţini bani pentru depistarea cazurilor

Cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, celelalte spitale nu au compartimente de supraveghere a infecţiilor nosocomiale funcţionale şi din această cauză infecţiile intraspitaliceşti nu se depistează şi nu se raportează corect. Autorităţile sanitare au constatat, că din lipsa finanţării, nici la Spitalul Focşani nu se mai depun eforturi majore pentru depistarea acestor cazuri. În aceste condiţii a scăzut şi numărul cazurilor raportate de specialişti. “Cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, celelalte spitale nu au compartimente de supraveghere a infecţiilor nosocomiale funcţionale şi din această cauză infecţiile  nosocomiale nu se depistează şi nu se raportează corect. Scăderea numărului de infecţii nosocomiale nu reflectă îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a asistenţei medicale ci reducerea eforturilor de depistare şi supraveghere. Lipsa finanţării acestui program a determinat  scăderea vigilenţei chiar şi la Spitalul Judeţean care are un compartiment de supraveghere a infecţiilor nosocomiale complet şi corect organizat. Nu s-au înregistrat focare de infecţii nosocomiale”, spun specialiştii DSP. Specialiştii atrag atenţia că infecţiile nosocomiale sunt aproape inevitabile la pacienţii care stau foarte mult în spital şi au imunitatea scăzută, în special la cei care suferă intervenţii chirurgicale. Secţiile cu cel mai mare risc de apariţie a acestor infecţii au fost anul trecut cele de pediatrie cu şapte cazuri, nou născuţi cu 15 cazuri, de obstetrică -ginecologie cu 20 de cazuri, chirurgie cu  41 cazuri, terapie intensivă cu 4 cazuri, etc. “Distribuţia infecţiilor nosocomiale după localizare este următoarea : septicemii 9, respiratorii 4 din care pneumonii 0,  digestive 7 , urinare 78, organe genitale feminine 11, cutanate 19, după injecţii/puncţii 1, plagă chirurgicală 55”, mai arată cadrele de la DSP. Infecţiile nosocomiale sunt de obicei severe, deoarece sunt implicaţi germeni de spital multirezistenţi la antibiotice şi afectează persoane care au deja imunitatea scăzută pe fondul altor afecţiuni. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.